Banoffee pie
sponsored links
A hozzám hasonló tortamániás kedves olvasónak biztos ismerõs lesz ez a pite a Süteménydíszítés magazinból:) Nem bírtam neki ellenállni, de bevallom, egy kis változtatást igényelt a recept, amit meg is tettem. Ne hagyjátok ki, gyors, a karamell-banán házasítás pedig maga a csoda! Hétköznapokon, hétvégén is megállja a helyét az asztalon, egy elõkelõ helyen!
Hozzávalók egy 26cm-es pitetálhoz:
A tésztához:
250g finomliszt, 50g porcukor, 125g felkockázott vaj, 1 tojás
A töltelékhez:
125g cukor, 250ml zsíros tejszín, 3 érett banán, 1 citrom leve
A tetejére:
2 tojásfehérje, 100g cukor
A pitetésztához egy tálban elmorzsoljuk a lisztet a hideg vajkockákkal, hozzáadjuk a porcukrot és a tojást. Az egészet egynemû tésztává gyúrjuk.
A formát kikenjük vajjal és a begyúrt tésztával kibéleljük. Figyeljünk arra, a pitesütõ oldalát is burkoljuk a tésztával, hogy meglegyen a szép pereme. 30 percre a hûtõben pihentetjük.
Elõmelegítjük a sütõt 190 fokra.
Addig elkészítjük a tölteléket!
A serpenyõben megolvasztjuk a cukrot, kissé karamellizáljuk. Mikor már szép barnás, hozzáöntjük óvatosan a langyosra melegített tejszínt kis adagokban. Vigyázat, felfut, habos lesz, de ez így jó!
Majd kisebb gázon addig forraljuk, míg besûrûsödik, azaz pár percig.
Húzzuk félre, és hagyjuk langyosra hûlni.
A hûtõben pihent tésztát megsütjük kb. 25-30 perc alatt.
A banánokat felkarikázzuk és meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg!
Ezután szép sorban a kisült, langyosra hûlt pitetésztát kirakjuk a banánkarikákkal. Ráöntjük a folyékony karamellszószt és a hûtõben hagyjuk teljesen kihûlni.
Tálalás elõtt a tojásokat a cukorral kemény habbá verjük és eligazgatjuk a pite tetején, de nyomózsákból is díszíthetjük. A tetejét kézifáklyával kicsit megpörköljük, csak, hogy mutatósabb legyen:) A tojáshab helyett felvert tejszínhabbal is díszíthetjük a tetejét!
Akár a tortát, úgy szeleteljük! Mert megérdemli!
Jó sütést!
Hozzávalók egy 26cm-es pitetálhoz:
A tésztához:
250g finomliszt, 50g porcukor, 125g felkockázott vaj, 1 tojás
A töltelékhez:
125g cukor, 250ml zsíros tejszín, 3 érett banán, 1 citrom leve
A tetejére:
2 tojásfehérje, 100g cukor
A pitetésztához egy tálban elmorzsoljuk a lisztet a hideg vajkockákkal, hozzáadjuk a porcukrot és a tojást. Az egészet egynemû tésztává gyúrjuk.
A formát kikenjük vajjal és a begyúrt tésztával kibéleljük. Figyeljünk arra, a pitesütõ oldalát is burkoljuk a tésztával, hogy meglegyen a szép pereme. 30 percre a hûtõben pihentetjük.
Elõmelegítjük a sütõt 190 fokra.
Addig elkészítjük a tölteléket!
A serpenyõben megolvasztjuk a cukrot, kissé karamellizáljuk. Mikor már szép barnás, hozzáöntjük óvatosan a langyosra melegített tejszínt kis adagokban. Vigyázat, felfut, habos lesz, de ez így jó!
Majd kisebb gázon addig forraljuk, míg besûrûsödik, azaz pár percig.
Húzzuk félre, és hagyjuk langyosra hûlni.
A hûtõben pihent tésztát megsütjük kb. 25-30 perc alatt.
A banánokat felkarikázzuk és meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg!
Ezután szép sorban a kisült, langyosra hûlt pitetésztát kirakjuk a banánkarikákkal. Ráöntjük a folyékony karamellszószt és a hûtõben hagyjuk teljesen kihûlni.
Tálalás elõtt a tojásokat a cukorral kemény habbá verjük és eligazgatjuk a pite tetején, de nyomózsákból is díszíthetjük. A tetejét kézifáklyával kicsit megpörköljük, csak, hogy mutatósabb legyen:) A tojáshab helyett felvert tejszínhabbal is díszíthetjük a tetejét!
Akár a tortát, úgy szeleteljük! Mert megérdemli!
Jó sütést!