Banoffe avagy ban?n-karamell torta
sponsored links
Ezt a tort?t Em?k?t?l tanultam, nagyon gyorsan elk?sz?thet? nagyon finom desszert, kezd?knek is meg?ri elk?sz?teni
Hozz?val?k egy 20 cm ?tm?r?j? tort?hoz:
Az alaphoz:
20 dkg keksz
10 dkg vaj
A t?ltel?khez:
25 dkg mascarpone
2 dl tejsz?n
10 dkg porcukor
1 kiskan?l van?lia s?r?tm?ny
4 lap zselatin (vagy 7 g porzselatin)
3 ban?n
1 doboz Dulce de leche - recept itt
Az alaphoz a kekszet apr?ra dar?ljuk ?s ?sszekeverj?k az olvasztott vajjal. Egy levehet? sz?l? tortaforma vagy csak egy ?ll?that? tortakarika alj?ra s?t?pap?rt helyz?nk ?s kib?lelj?k a vajas kekszmorzs?val. Igyekezz?nk j?l lenyomkodni a morzs?t ?s a forma sz?l?re is felragaszgatni, min?l magasabban. ?n csak 1 cm magasra emeletem a tortakarim?t. 180 C fokra el?meleg?tett s?t?ben r?zsasz?n?re s?tj?k. Vigy?zzunk, ne ?gjen meg. Kih?tj?k.
A zselatinlapokat hideg v?zbe ?ztatjuk 10 percre, majd a felforr?s?tott tejsz?nbe keverj?k, ?tsz?rj?k ?s kih?tj?k. ha porzselatint haszn?lunk, akkor azt a hideg tejsz?nbe ?zattjuk 10 percre, majd ut?na meleg?tj?k j? alaposan fel vigy?zva, hogy ne forrjon fel.
A mascarpon?t habosra keverj?k a porcukorral ?s a van?li?val, majd habver?vel tov?bb keverve hozz?csorgatjuk a zselatinos tejsz?nt.
A tortalap alj?t b?ven adagolva kikenj?k a karamellkr?mmel, majd kirakjuk ban?nszeletekkel. Min?l t?bbel, ann?l finomabb. R??ntj?k a van?liakr?m fel?t, r?p?ty?gtetj?k a marad?k dulce de lechet, ism?t ban?nkarik?k ?s v?gezet?l a marad?k van?liakr?m.
J?l beh?tj?k, tetsz?s szerint d?szitj?k.