Babkrém reggelire, de szerintem tésztaszósznak is megfelel
sponsored links
Gyerekkorom egyik kedvence a "törvebab" volt, a fõzést követõ napon, kenyérre halmozva, savanyúkáposztával.
Akkor még azt sem tudtam, hogy létezik vegánság, hogy van fehérjekomplettálás, csak azt tudtam, hogy nagyon finom és nagyon szeretem. Nyilván, nagymama sem ismerte ezeket a fogalmakat, azt sem tudta, mennyire egészséges, amit eszünk, neki az ivódott bele a tudatába évtizedeken keresztül, hogy a sok éhes szájat jól kell lakatni, lehetõleg úgy, hogy ne is kerüljön pénzbe (minden nyáron rengeteg bab termett a kertben és a krumpliföldön egyaránt). Nem tudta, hogy éppen fehérjét komplettál, amikor lisztet szór a fõtt babba és azzal összefõzi, közben megtöri, majd azután még kenyeret is eszünk hozzá. Azt tudta, nem lehet minden nap húst enni és nem is kell.
Felnõtt koromra is megmaradt a "törvebab" szeretete. Igaz, ezt az újabb kori törvebabot babkrémnek, vagy babpástétomnak hívom, nem kerül bele külön liszt, és teszek bele különbözõ ízesítõket is. A ma reggeli krém is széles ízvilágú lett, és nagyon finom. Nem krumplitörõtõl pürésedett a bab, hanem aprítógéptõl, kenyérpirítóban készült hozzá a pirítós és nem a sparhelt tetején, de amíg csináltam, ott volt elõttem az én mindig dohogós nagymamám a fekete ruhájában, ahogy fõz.
Hozzávalók (6-8 adag):
A képek nem túl szépek - hiszen a krém felülete a bab a magas keményítõtartalma miatt hamar megszárad -, de az étel finomságát ez nem csökkenti.
Akkor még azt sem tudtam, hogy létezik vegánság, hogy van fehérjekomplettálás, csak azt tudtam, hogy nagyon finom és nagyon szeretem. Nyilván, nagymama sem ismerte ezeket a fogalmakat, azt sem tudta, mennyire egészséges, amit eszünk, neki az ivódott bele a tudatába évtizedeken keresztül, hogy a sok éhes szájat jól kell lakatni, lehetõleg úgy, hogy ne is kerüljön pénzbe (minden nyáron rengeteg bab termett a kertben és a krumpliföldön egyaránt). Nem tudta, hogy éppen fehérjét komplettál, amikor lisztet szór a fõtt babba és azzal összefõzi, közben megtöri, majd azután még kenyeret is eszünk hozzá. Azt tudta, nem lehet minden nap húst enni és nem is kell.
Felnõtt koromra is megmaradt a "törvebab" szeretete. Igaz, ezt az újabb kori törvebabot babkrémnek, vagy babpástétomnak hívom, nem kerül bele külön liszt, és teszek bele különbözõ ízesítõket is. A ma reggeli krém is széles ízvilágú lett, és nagyon finom. Nem krumplitörõtõl pürésedett a bab, hanem aprítógéptõl, kenyérpirítóban készült hozzá a pirítós és nem a sparhelt tetején, de amíg csináltam, ott volt elõttem az én mindig dohogós nagymamám a fekete ruhájában, ahogy fõz.
Hozzávalók (6-8 adag):
- 2 kisfej, nagyon apróra vágott vöröshagyma
- 2 cikk zúzott fokhagyma
- 3 evõkanálnyi (olíva)olaj
- só
- 1 doboz lecsepegtetett, összetört vörösbab konzerv (én aprítógépet használtam, de egy krumplitörõ is megteszi)
- (frissen) õrölt feketebors
- fél kápia paprika kisebb kockákra vágva (bármilyen paprika jó helyette)
- 4 ág friss oregánó (vagy 1,5 kávéskanálnyi szárított), azaz szurokfû
- 2-3 db friss, vagy 1,5-2 dl-nyi konzerv, aprított paradicsom
- 1-2 kávéskanálnyi balzsamecet (vagy borecet), de elhagyható ha nincs, vagy ha nem szereted
A képek nem túl szépek - hiszen a krém felülete a bab a magas keményítõtartalma miatt hamar megszárad -, de az étel finomságát ez nem csökkenti.