BABKA csokis-marcip?nos ( JERUZS?LEMI KAL?CS)
sponsored links
babka |
Mondhatjuk, hogy a kal?cs mennybemenetele? Kal?riabomba, ?des, t?m?ny, de hihetetlen finom. Pr?b?ld ki, azut?n mindig err?l a kal?csr?l fogsz ?lmodozni.
2 hete itthon fekszem, kikaptam ezt a j? kis Covidot, de nem volt olyan szerencs?m, hogy sim?n meg?sszam, ?n ink?bb egy ideggyullad?ssal megkoron?ztam. ?gyhogy semmi s?t?s-f?z?s, csak a hanyatt fekve a plafon b?mul?s jutott. Tegnap m?r nem b?rtam tov?bb, valamit kellett alkotnom. Szerencs?re a munka oroszl?n r?sz?t a dagaszt?st, Kitchenaid bar?tom elv?gezte. ?gy nem kellett k?l?n?sebben meger?ltetnem magam.
Ebb?l a t?sztamennyis?gb?l lehet k?sz?teni 2 kisebb babk?t, vagy egy ilyen sz?p nagy koszor?t. Beteges m?don im?dom a koszor?kat, sz?momra nem volt k?rd?s a form?z?s.
?rdemes el?z? nap bedagasztani a t?szt?t, a h?t?ben kipiheni mag?t ?s m?snap csak t?lteni ?s s?tni kell.
a t?ltel?ket sz?mtalan m?don lehet vari?lni, n?lam ?tcsokol?d? ?s marcip?n ker?lt bele, de narancs, di?, mogyor?, kardamom, karamell..... b?rmi mehet bele, ?zl?s dolga.
Hozz?val?k
t?szta
55 dkg liszt
3 dkg friss ?leszt?
10 dkg cukor
2 db. eg?sz toj?s
2 db. toj?ss?rg?ja
1,5 dl v?z
1 csipet s?
15 dkg vaj
t?ltel?k
15 dkg ?tcsokol?d?
13 dkg vaj
15 dkg marcip?n
1 ek. holland kaka?
1 ek. porcukor
1 mar?k szeletelt mandula
szirup
1,2 dl v?z
10 dkg cukor
2 ek. m?z
csokis-marcip?nos babka |
Elk?sz?t?s
El?sz?r is az ?leszt?t futtasd fel kev?s langyos, cukros v?zben. M?rd az alapanyagokat a kever?t?lba, add hozz? a felfuttatott ?leszt?t ?s a dagaszt?horoggal dolgozd ki a t?szt?t.
Tedd egy kiolajozott t?lba, fedd le folpackkal ?s dugd a h?t?be egy ?jszak?ra, vagy legal?bb 6 ?rahossz?ra.
Egy el?g ragacsos ?s s?r? t?szt?t kapunk dagaszt?s ut?n, de ez ne vegye el senki kedv?t, ilyennek kell lennie.
t?ltel?k
Kock?zd fel az ?tcsokit ?s a vajat. Tedd egy h??ll? t?lk?ba ?s v?zg?z felett olvaszd ?ssze ?ket. A megolvasztott kever?khez adj?l porcukrot ?s holland kaka?t, keverd sim?ra. A marcip?nt tedd a h?t?be kis id?re, amikor megdermed egy nagy lyuk? reszel?n reszeld a csokis kever?khez. Tedd f?lre felhaszn?l?sig.
?ssze?ll?t?s
Az alaposan kipihent, megkelt t?szt?t, laz?n dolgozd ?t ?s ny?jtsd ki egy hatalmas t?glaalapp?. Kend r? a t?ltel?ket, sz?rd meg a szeletelt mandul?val ?s csavard fel, mint a bejglit.
Ekkor ?n kitettem az ajt? el?, hogy egy kicsit megdermedjen, kb. 10 percre. ?gy felteker?s k?zben nem folyik ?sszevissza a t?ltel?k.
Ezut?n hossz?ban v?gd kett? ?s v?g?ssal kifele sodord ?ssze a k?t cs?kot, form?zd koszor?v? ?s nyomkod ?ssze a v?geit.
Egy kerek tortaform?t vajazz?l ki ?s ?ltesd bele a s?tem?nyt. ?rdemes egy kisebb poharat, vagy ?veget bealuf?li?zni ?s a k?zep?be tenni, ?gy sz?p k?ralak? lesz a koszor? k?zepe.
Hideg s?t?be dugtam ?s 180 fok h?l?gkever?sre ?ll?tottam. 40 perc alatt k?szre s?lt.
szirup
Egy l?basba ?nts vizet, add hozz? a cukrot ?s a m?zet. Nem kell f?zni, csak addig meleg?teni, am?g ?sszeolvadnak az alapanyagok.
amikor kivetted a s?t?b?l a babk?t, azonnal locsold meg az elk?sz?lt sziruppal.
Hagyd ?llni p?r ?r?t, hogy minden nedvess?get mag?ba sz?vjon.
Keh?l?s ut?n gy?ny?r?en szeletelhet?.
babka |
Csak, mert szeretem...kreat?v gasztroblog
A Facebookon ?s Instagrammon is