Babka, a kal?csok Ferrarija
sponsored links
Bizony h?napok ?ta nem tettem ki ide receptet. Ennek t?bb oka is van, de f?leg az id?hi?ny volt az, ami miatt kicsit hanyagoltam az ut?bbi id?ben a blogot. Most, hogy ilyen ?j ?s faramuci helyzet ?llt el? a vil?gban, t?bb id?t tudok szak?tani az ?r?sra ?s a s?t?sre is. Kis, h?romf?s csal?dunk a nap 24 ?r?j?ban itthon, divatosan sz?lva k?telez? h?mofiszban van, ?gyhogy a f?z?s ?s a s?t?s ?jra k?zponti szerepet kap a mindennapjaimban, hiszen gondoskodnom kell r?luk. R?ad?sul v?gre nem csak a telefonnal kattintgatok, hanem a f?nyk?pez?g?pem is ?jra el?ker?l. T?bb id?m van megkompon?lni egy-egy k?pet, ?s persze nem felt?tlen?l a tort?k lesznek az el?t?rben. Sz?val egy sz? mint sz?z, unatkozni nem fogok ?s bekattanni sem, hiszen kiz?r?lag azzal foglalatoskodom, amit igaz?n szeretek.
Els?k?nt egy olyan receptet hoztam, amit m?r oly sokszor megs?t?ttem ?s rengetegszer mutattam a meg k?z?ss?gi oldalaimon. Eddig azonban mindig csak a v?geredm?nyr?l l?thattatok k?pek, most viszont szak?tok a hagyom?nyokkal ?s a fot?k mell? le?r?s is ker?l, s?t a teljesen kezd?k sz?m?ra egy kis f?nyk?pes seg?ts?g az ?sszes munkaf?zisr?l.
Ha esetleg nincs olyan form?tok, amiben meg tudn?tok s?tni a babk?t, ne agg?djatok, tekerj?tek koszor? alak?ra ?s ?gy is csodasz?p kal?csotok lesz. A t?ltel?k pedig csak ir?nymutat?s, mert ig?b?l b?rmit lehet hozz? haszn?lni, ak?r egyszer?en Nutell?t is. A cukorszirupot viszont semmik?ppen se hagyj?tok ki, mert att?l lesz ilyen sz?p f?nye a t?szt?nak, max ne haszn?lj?tok fel az eg?sz adagot. Sz?val hajr?, s?t?sre fel!
Di?s-kardamomos babka
Hozz?val?k:
a t?szt?hoz (Juh?sz Misi receptje alapj?n):
270 g finomliszt
5 g s?
60 g v?z
1 nagy toj?s
50 g cukor
1 citrom reszelt h?ja
vaniliakivonat
15 g ?leszt?
75 g puha vaj
a t?ltel?khez:
80 g puha vaj
50 g porcukor
50 g di?paszta, vagy finomra dar?lt di?
30 g ?tcsoki lereszelve
1 k?v?skan?l ?r?lt kardamom
1 k?v?skan?l fah?j
a cukorsziruphoz:
50 g cukor
50 ml v?z
A t?szt?hoz a lisztet a kever?g?p ?stj?be szit?ljuk ?s belekeverj?k a s?t. Kis m?lyed?st alak?tunk ki a k?zep?n, ?s beletessz?k az ?sszes hozz?val?t a vaj kiv?tel?vel. Dagasztani kezdj?k lass? fokozaton, majd egy fokozattal feljebb vessz?k a g?pet ?s egynem?v? dolgozzuk. Ezut?n fokozatosan adagoljuk hozz? a vajat. Mindig csak akkor tegy?k bele a k?vetkez? adagot, ha m?r az el?z?t a t?szt?ba dolgozta a g?p. Sz?p sima f?nyes t?szt?t kapunk, amit ?ttesz?nk egy t?lba, folpackkal lefedj?k ?s egy ?jszak?t a h?t?ben kelesztj?k.
M?snap reggel el?sz?r a t?ltel?ket k?sz?tj?k el. Mindent ?sszekever?nk egy t?lban, f?lretessz?k.
A t?szt?t lisztezett deszk?n 30*40 t?glalapra ny?jtjuk, a r?videbb oldala legyen fel?nk ?s megkenj?k a t?ltel?kkel ?gy, hogy a sz?lein kihagyunk f?l cm r?szt. A k?t sz?ls? oldal?t behatjuk ?s fel?lr?l lefel? elkezdj?k szorosan feltekerni, mint a bejglit. Amikor a v?g?hez ?rt?nk, kev?s v?zzel megkenj?k a fel?nk es? r?szt, hogy ?sszeragadjon a tekercs. Hossz?ban kett?v?gjuk (mint a k?pen), a k?t v?g?t ?sszecs?pj?k ?s ?sszefonjuk. Kivajazott form?ba tessz?k, letakarjuk ?s 60-90 percig kelesztj?k.
K?zben a s?t?t 180 C-ra meleg?tj?k. A megkelt t?szt?t kb. 30 perc alatt k?szre s?tj?k.
Am?g s?l a t?szta, elk?sz?tj?k a cukorszirupot. A cukrot ?s a vizet ?sszeforraljuk, majd a kis?lt kal?csot ezzel kenegetj?k meg. Hagyjuk h?lni egy kicsit a form?ban majd ?vatosan bor?tsuk ki ?s szeletelj?k.