B?rsonyos (Hokkaid?)s?t?t?k kr?mleves. Veg?n s?t?t?k kr?mleves.
sponsored links
Amikor a levest k?sz?tettem, eszemben sem volt k?zz?tenni a blogon,
mert semmi k?l?n?s, de t?nyleg, maga a t?k ?s f?szerek.
Sokszor csin?lok ilyet, a recept alapvet?, ez?rt k?r billenty?zetet ragadni.
Azut?n eb?d k?zben a csal?dom gy?zk?d?tt, hogy pont ez?rt osszam meg,
mert egyszer?, hogy l?m, nem kell ezt t?lbonyol?tani.
Akik szeretj?k a s?t?t?k?t, tudjuk, hogy b?rmilyen s?t?t?kb?l tudunk kr?mes,
nagyon finom levest k?sz?teni.
Most m?gis azt aj?nlom, hogy pr?b?lj?tok meg a Hokkaido s?t?t?k?t,
m?sn?ven potimarront.
Mint a neve is mutatja, van benne "gesztenye" azaz geszteny?re
hasonl?t? ?ze van, n?mi s?t?t?k be?t?ssel.
(El is d?nt?ttem, hogy ha siker?l a t?rol?s?t megoldanom,
akkor kar?csonykor ker?l bel?le az ?nnepi asztalra.)
B?rsonyos s?t?t?k kr?mleves
Hozz?val?k
2 db k?zepes m?ret? Hokkaido s?t?t?k
2-3 ek olaj
3 db k?zepes gerezd fokhagyma
csipetnyi ?r?lt fah?j
csipetnyi frissen reszelt szerecsendi?
s?
v?z 1-2- dl
1) A s?t?t?k?t nagyon v?konyan megh?moztam,
magjait elt?vol?tottam ?s apr?bb kock?kra v?gtam.
A fokhagym?t megtiszt?tottam, felszeleteltem.
2) Az olajon a t?kkock?kat odas?t?ttem, karamelliz?ltam,
majd beledobtam a fokhagym?t ?s odanyomtam az ed?ny alj?ra.
Amikor ?reztem az illat?t, r??nt?ttem a vizet ?s puh?ra f?ztem. Ez p?rperc.
3) Hozz?adtam a f?szereket ?s az eg?szet botmixerrel kr?mesre turmixoltam.
Ennyi!
T?lal?sn?l pir?tott t?kmagot sz?rtunk a tetej?re, ?s kov?szos rozsos kenyeret pir?tottunk hozz?.
?szbefordul? id?, narancss?rga b?rsonyos meleg leves.
Kr?mes t?k?letess?g, kr?m n?lk?l.
Kr?mes t?k?letess?g, kr?m n?lk?l.
Pr?b?ld ki!
Rem?lem mindenki szeretni fogja.
(Mellesleg a kuty?m ?s a cic?k is kaptak bel?le) ?
A potimarronr?l
Az Andokb?l portug?l haj?sok vitt?k Jap?nban, innen a Hokkaido elnevez?s.
Majd 1954-ben egy jap?n csal?d j?volt?b?l ker?lt Franciaorsz?gba ?s terjedt el Eur?p?ban.
T?p?rt?ke
Gazdag A, B, C, D, E vitaminokban,
nyomelemekben (foszfor, kalcium, magn?zium, vas, k?lium, szil?cium, n?trium, ...)
amin?savakban, tel?tett zs?rsavakban, kem?ny?t?ben, term?szetes cukrokban ?s karotinban.
(?sszehasonl?tva a s?rgar?p?val, k?tszer olyan magas a karotintartalma.
Im?dom a s?rgar?p?t is ? )
Im?dom a s?rgar?p?t is ? )
Szeretetrehangoltan:
*
Sokmagos (lenmag, barna szez?mmag, napraforg?mag) kov?szos kenyerem,