Az ízek fogságában
sponsored links
Én nem tehetek róla; vannak ízek amiket imádok illetve vannak íz párosok amelyeket szinte már el sem tudok képzelni egymás nélkül.
Az egyik ilyen az alma-rozmaring és ezt tiszta szívembõl ajánlom mindenkinek. Nálam már nem készülhet almás étel rozmaring nélkül, édes sem. Komolyan! Talán emélkeztek rá a szilvához is jó!
A következõ ételben mégis, inkább a savanyú káposzta a fõszereplõ, az alma és a rozmaring csak kiegészítõ ízként szerepelnek; de valljuk meg õszintén milyen film az, ahol gyengék a mellékszereplõk...
Hát akkor, bátran, elõítéletek nélkül próbáljuk ki ezt a mennyei mannát!
SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT SERTÉSKARAJ,
ROZMARINGOS-ALMASZÓSZBAN
Hozzávalók:
4 adag sertéskaraj (kb.:60dkg)
25 dkg savanyú káposzta
60 dkg alma
1 tk. kristálycukor
0,5 dl fehérbor (elhagyható)
rozmaring (nekem csak szárított ill. õrölt volt itthon)
só
A sertéskarajt felszeleteljük (8 szelet) és kiklopfoljuk; sózzuk, õrölt rozmaringgal finoman meghintjük.
A káposztát (igény szerint kimossuk) és éles késsel átvagdossuk, majd ügyesen szétosztjuk a szeletek széleire. Ezután a szeleteket, szorosan feltekerjük; a végeinél fogpiszkálóval megtûzzük (biztos ami biztos). Egy serpenyõben, kevés zsiradékot hevítünk és a tekercseket, minden oldalukról szépen megpirítjuk.
Az almát meghámozzuk és a magrészét eltávolítjuk, majd kis kockára vágjuk és a hús tekercsek mellé szórjuk. Felöntjük 5-6 dl vízzel, sózzuk és rozmaringgal fûszerezzük; fedõ alatt, lassú tûzön pároljuk.
25-30 perc után a tekercseket kiszedjük és félretesszük; az almás-párolólevet botmixer segítségével pépesítjük, fehérborral és egy teáskanál kristálycukorral ízesítjük. A hústekercseket az almaszószba visszarakva tálalásig melegen tartjuk.
Köretnek 3-4 db szegfûszeggel és 1 babérlevéllel fûszerezett párolt rizst ajánlok, de a sima rizs vagy tészta is megfelel.
(Az alma szósz színét a hús pirításával tudjuk befolyásolni; jobban pirult hús - barnább mártás, és ez az ízében is valamelyest jelentkezhet, markánsabbá teheti. )
A következõ ételben mégis, inkább a savanyú káposzta a fõszereplõ, az alma és a rozmaring csak kiegészítõ ízként szerepelnek; de valljuk meg õszintén milyen film az, ahol gyengék a mellékszereplõk...
Hát akkor, bátran, elõítéletek nélkül próbáljuk ki ezt a mennyei mannát!
SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT SERTÉSKARAJ,
ROZMARINGOS-ALMASZÓSZBAN
Hozzávalók:
4 adag sertéskaraj (kb.:60dkg)
25 dkg savanyú káposzta
60 dkg alma
1 tk. kristálycukor
0,5 dl fehérbor (elhagyható)
rozmaring (nekem csak szárított ill. õrölt volt itthon)
só
A sertéskarajt felszeleteljük (8 szelet) és kiklopfoljuk; sózzuk, õrölt rozmaringgal finoman meghintjük.
A káposztát (igény szerint kimossuk) és éles késsel átvagdossuk, majd ügyesen szétosztjuk a szeletek széleire. Ezután a szeleteket, szorosan feltekerjük; a végeinél fogpiszkálóval megtûzzük (biztos ami biztos). Egy serpenyõben, kevés zsiradékot hevítünk és a tekercseket, minden oldalukról szépen megpirítjuk.
Az almát meghámozzuk és a magrészét eltávolítjuk, majd kis kockára vágjuk és a hús tekercsek mellé szórjuk. Felöntjük 5-6 dl vízzel, sózzuk és rozmaringgal fûszerezzük; fedõ alatt, lassú tûzön pároljuk.
25-30 perc után a tekercseket kiszedjük és félretesszük; az almás-párolólevet botmixer segítségével pépesítjük, fehérborral és egy teáskanál kristálycukorral ízesítjük. A hústekercseket az almaszószba visszarakva tálalásig melegen tartjuk.
Köretnek 3-4 db szegfûszeggel és 1 babérlevéllel fûszerezett párolt rizst ajánlok, de a sima rizs vagy tészta is megfelel.
(Az alma szósz színét a hús pirításával tudjuk befolyásolni; jobban pirult hús - barnább mártás, és ez az ízében is valamelyest jelentkezhet, markánsabbá teheti. )