Az én segítsütim - kávés, diós, karamelles koszorú
sponsored links
Indul az új Segítsüti akció!
Mondhatjuk, hogy immár hagyománnyá vált Nemisbéka kezdeményezése : gasztroblogger anyák összeállnak, sütnek sokféle süteményt, azokat online aukción eladják és a sütemények árából befolyt pénzt jótékony célra fordítják.
Ez alkalommal csupa izgatott segítsüti-újonc vesz részt az akcióban - például én is :)
Idén két koraszülött osztályt támogatunk a befolyt pénzbõl - az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikát Budapesten és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáját.
A részleteket megtalálod a Segítsüti oldalon.
Mivel tudod támogatni ezt a kezdeményezést?
- licitálhatsz a süteményekre: ha megnyered a licitet, egyszerre két dologgal is gazdagodhatsz: egy nagyon finom sütivel és azzal a jó érzéssel, hogy olyanokat támogattál, akik erre a legjobban rá vannak szorulva - a licit 1000 forinról indul
- nagyon alacsony áron megveheted a Segítsüti füzetet, amiben összegyûjtöttük a sütemények receptjeit
- a licitet követõ napokban még egyéb meglepetéssel is szolgálunk, de ez még legyen titok
A nyertesnek megsütöm a süteményt, személyesen átadom (Budapest és környéke) vagy postán küldöm el (a sütemény bírja a szállítást is) - de szívesen megsütném több licitálónak is :)
És jöjjön az én süteményem receptje: aki nem akar/tud licitálni vagy nem bírja anyagilag az égbe szökõ liciteket (remélem, hogy így lesz :)), az legalább megsütheti magának.
A sütemény nagyon finom, igazi békebeli ízekkel, (ropogós karamell, pörkölt dió, kávés-fahéjas-vajas tésztában), és még az elkészítése sem ördöngösség.
Hozzávalók:
30 g vaj
1 ek barna cukor
2 tk õrölt fahéj
150 gr darabos dió
125 ml tej
1 evõkanál instant kávé
185 gr vaj
120 gr cukor
3 tojás
200 gr finomliszt
? zacskó sütõpor
Karamell:
60 gr cukor
3 ek tejszín
(ebbe is tehetünk 1 teáskanál instant kávét)
Elkészítés:
1. A diódarabokat zsiradék nélkül, kis lángon pörköljük meg egy serpenyõben. Vigyázat, könnyen megég!
2. Egy nagyobb edényben olvasszuk meg a 30 g vajat, a cukrot, fahéjat és jól keverjük össze a pirított dió darabkákkal. Terítsük ki egy tányérra és hûtsük ki.
3. A sütõt melegítsük elõ 170 C fokra (légkeveréssel 150 C) és vajazzunk ki egy kuglóf vagy koszorúformát.
4. A puha vajat keverjük habosra a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a sütõporral elkevert lisztet és az instant kávéval elkevert tejet felváltva keverjük hozzá.
5. A tészta felét öntsük a kuglófformába, szórjuk rá a dió kétharmadát és öntsük rá a tészta másik felét. Simítsuk el a tetejét és az elõmelegített sütõben süssük 30-40 percig. Akkor jó, ha a beleszúrt pálca tisztán jön ki belõle.
6. Ha megsült hagyjuk egy kicsit hûlni, majd borítsuk ki egy rácsra. Ha teljesen kihûlt, csorgassuk rá a cukorból és tejszínbõl készült karamellt és gyorsan rakjuk ki a maradék diódarabkákkal. (A cukrot karamellizáljuk egy serpenyõben, majd keverjük hozzá a tejszínt.)
Forrás: The Complete Book of Modern Classics (kicsit átalakítva)