Az idei elsõ bográcsozás
sponsored links
Pénteken megejtettük 2014 elsõ bográcsozását! Elsõként az országban? Ez igazából mindegy - az számít, hogy nálunk beindult a szezon.
Január harmadikán már erõsen szürkült, amikor az elõkészületek indultak - a befejezéskor pedig már masszív sötétség volt, de - mert "de" általában mindig van - a tûz és az ideiglenesen kiépített világítás mûködött.
Egy viszonylag gyorsan elkészülõ ételt, paprikás krumplit választottam; mert 4 fokban sok meleget elvisz a januári este.
Az elõkészületek a konyhában zajlottak (kivéve a tûzrakást): 2 közepes fej vöröshagymát apróra vágtam egy jó nagy adag szalonnával együtt. Fél szál mangalica kolbászt felszeleteltem - ha nem lenne elég a füst az íznek (elég volt).
Hegyes zöldpaprikát és egy kis paradicsomot apróra vágtam. 5 közepes burgonyát tisztítás után felkockáztam.
A bográcsban egy kanál zsíron kiolvasztottam a szalonnakockákat, majd a hagymát megpároltam. Beleugrott a kolbász-paprika-paradicsom trió és jóféle cecei pirospaprika is. A burgonyakockák kevés vízzel, sóval kerültek ezután a bográcsba.
Amikor a burgonya már majdnem teljesen megpuhult, akkor beleszórtam egy bõ marék saját készítésû tarhonyát és két pár felszeletelt bécsi virslit.
Innen már felgyorsult a cselekmény - tálalás. Cékla és hagymás uborkasaláta gazdagította a kínálatot.