Az elsõ termés, avagy Gomba-capuccino sajt chips-szel

2010-10-05

sponsored links



Nyár végén visszakészülõdtünk Brüsszelbe, 2 felnõtt és 3 gyerek 2 havi cucca, könyvek, baracklekvár, bodzaszörp... Aki próbálta, tudja, hogy kisebbfajta rémálommal felér. Idén egy nagy dobozban egy csiperkegombatelep is velünk utazott. Lehet persze itt is gombát venni, de ha már konyhakertet nem tudunk csinálni, legalább legyen valami háztáji. Az elsõ szüretet most tartottuk, egyelõre csak a telep egyik része indult be, úgyhogy fél kg sikerült szednünk.

A Gare de Midi-s piacon ilyenkor sokféle erdei gombát kínálnak, úgyhogy egy marék rókagombais a levesbe került. A receptet a Le Soir szombati Victoria mellékletében találtam (ez egy képes magazin, ami régebben a Victor névre hallgatott, pár éve keresztelték át az emancipáció nevében) Lola receptjei néha nagyon bizarrak, most például kizárólag a pattogatott kukoricával foglalkozik. A pattogatott kukoricába panírozott tõkehal még csak-csak elmegy, de a pattogatott kukorica fagylaltot ( erdei gyümölcs öntettel) még elképzelni sem tudom.
A gombaleves viszont nagyon finom volt.

Hozzávalók (4 személyre)

500 gramm gomba (csiperke, rókagomba, shiitake stb.)
5 dl húsleves
2,5 dl tej
3,5 dl tejszín
1 ágacska kakukkfû
8 dkg vaj
egy gerezd fokhagyma
1 salottahagyma vagy egy kis vöröshagyma
3-4 újhagyma
4 szelet pirítanivaló kenyér
egy gerezd fokhagyma a bedörzsöléshez
5-10 deka friss parmezán


A parmezánchipshez 180 fokra melegítjük a sütõt. Egy sütõpapírra (olyan méretû legyen, mint a tepsink, amiben sütni akarjuk) 3 -4 cm átmérõjû köröket rajzolunk. A nagyobb lyukú sajtreszelõn lereszeljük a parmezánt és a körökre halmozzuk ( nem kell nagyon sok, fedje be). Megszórjuk néhány levél kakukkfûvel , majd sütõben 5-6 percig sütjük. Figyelni kell, mert hamar megégnek.

Ezután elkészítjük a levest.A gombát alaposan megmossuk és szeletekre vágjuk. Egy keveset félreteszünk a pirított gombához. Egy lábosban felforrósítjuk a vaj felét, üvegesre pároljuk rajta a felaprított salottahgymát és a fokhagymát, majd rádobjuk a gombát. Megvárjuk, amíg a gomba levet ereszt, ezután hozzáadjuk a húslevest és a tejet. Beledobjuk a kakukkfüvet és 20 percig fõzzük takaréklángon. Ezután kihûtjük, turmixoljuk. Végül belekeverünk 2,5 dl tejszínt és még egyszer felforraljuk.

A kenyereket megpirítjuk és bedörzsöljük fokhagymával. A maradék vajon megsütjük a félretett gombát és az újhagymát.

Tálalás elõtt a levesbõl kiveszünk 1 dl-t, hozzáadunk 1 dl tejszínt és turmixgépben jól felhabosítjuk. A gombakrémleves tetejére öntjük, a habot pedig megszórjuk a sült gomba-hagyma keverékkel. Fokhagymás pirított kenyérrel tálaljuk.

Folytats a blogon ... csicseriborsobablencse.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s