Az a bizonyos szalagos?
sponsored links
?hát igen, a fánk.
Mondhatnám, hogy fõzök már egy ideje, ilyen egyszerû dolgot kirázok a kisujjamból. De nem. Ahogy a palacsintasütés megtanulásával is szenvedtem annak idején, fánkfóbiám is volt. Persze nem itthon, mivel a gyerekeim a szalagtalan fánkot is pillanatok alatt befalták. Nemrég kaptam egy kedves felkérést, hogy az általam elkészített szalagos fánkokat, és annak receptjét szeretnék közkinccsé tenni egy helyi újságban.
A fóbiámat elnyomtam, és elhatároztam, az most sikerülni fog. És tényleg, rájöttem a fánksütésnek egyetlen titka van, a türelem. Hagyni kell kelni, akkor is ha a recept csak fél órát ír, de nem nõtt meg, hagyjunk még idõt, hogy jó levegõs legyen a tészta. A másik dolog, amire figyelni kell, hogy az olaj ne legyen tûzforró, mert akkor nagyon megég.
Ezzel e két tanáccsal felvértezve bárki nekiállhat ennek a kedvencnek:
Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
4 dkg élesztõ
5 dkg cukor
6 dkg langyos olvasztott vaj
4 tojás sárgája
Bõ olaj a sütéshez
Sárgabaracklekvár, porcukor
Mogyorókrém, 1 ek olaj, cukorgyöngy
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztõt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojássárgákat, végül az élesztõs tejet. Alaposan összegyúrjuk, megdagasztjuk, amíg sima felületû tésztát kapunk.
Nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük (fél-egy óra).
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, 6-10 cm átmérõjû köröket szaggatunk belõle. Pihenni, kelni hagyjuk õket további fél órát. Egy lábasban 3 ujjnyi olajat melegítünk (az olaj ne legyen túl forró, mert megégnek a fánkok!).
A megnõtt tészták közepébe ujjunkkal vagy egy fakanál végével lyukat nyomunk.
Elõször lyukkal lefelé helyezzük õket az olajba (egyesek ezt az oldalt fedõ alatt sütik, de szerintem semmi különbség nincs), mikor világosbarnára lesz, megfordítjuk. Figyelni kell, elég gyorsan sül!
Kivéve papírtörlõre szedjük, majd a közepébe baracklekvárt kanalazunk és megszórjuk porcukorral.
A mi kedvenc változatunk szerint 4 ek mogyorókrémet felmelegítünk 1 ek olajjal, ezzel megcsorgatjuk a fánkokat. Végül cukorgyönggyel díszítjük.
Mondhatnám, hogy fõzök már egy ideje, ilyen egyszerû dolgot kirázok a kisujjamból. De nem. Ahogy a palacsintasütés megtanulásával is szenvedtem annak idején, fánkfóbiám is volt. Persze nem itthon, mivel a gyerekeim a szalagtalan fánkot is pillanatok alatt befalták. Nemrég kaptam egy kedves felkérést, hogy az általam elkészített szalagos fánkokat, és annak receptjét szeretnék közkinccsé tenni egy helyi újságban.
A fóbiámat elnyomtam, és elhatároztam, az most sikerülni fog. És tényleg, rájöttem a fánksütésnek egyetlen titka van, a türelem. Hagyni kell kelni, akkor is ha a recept csak fél órát ír, de nem nõtt meg, hagyjunk még idõt, hogy jó levegõs legyen a tészta. A másik dolog, amire figyelni kell, hogy az olaj ne legyen tûzforró, mert akkor nagyon megég.
Ezzel e két tanáccsal felvértezve bárki nekiállhat ennek a kedvencnek:
Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
4 dkg élesztõ
5 dkg cukor
6 dkg langyos olvasztott vaj
4 tojás sárgája
Bõ olaj a sütéshez
Sárgabaracklekvár, porcukor
Mogyorókrém, 1 ek olaj, cukorgyöngy
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztõt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojássárgákat, végül az élesztõs tejet. Alaposan összegyúrjuk, megdagasztjuk, amíg sima felületû tésztát kapunk.
Nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük (fél-egy óra).
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, 6-10 cm átmérõjû köröket szaggatunk belõle. Pihenni, kelni hagyjuk õket további fél órát. Egy lábasban 3 ujjnyi olajat melegítünk (az olaj ne legyen túl forró, mert megégnek a fánkok!).
A megnõtt tészták közepébe ujjunkkal vagy egy fakanál végével lyukat nyomunk.
Elõször lyukkal lefelé helyezzük õket az olajba (egyesek ezt az oldalt fedõ alatt sütik, de szerintem semmi különbség nincs), mikor világosbarnára lesz, megfordítjuk. Figyelni kell, elég gyorsan sül!
Kivéve papírtörlõre szedjük, majd a közepébe baracklekvárt kanalazunk és megszórjuk porcukorral.
A mi kedvenc változatunk szerint 4 ek mogyorókrémet felmelegítünk 1 ek olajjal, ezzel megcsorgatjuk a fánkokat. Végül cukorgyönggyel díszítjük.