Aszaltgyümölccsel töltött pulykamell
sponsored links
Egyszerû, nagyszerû, könnyen elkészíthetõ, s hidegen fogyasztani a legfinomabb. Ráadásul akkor, ha egy nagyon jó majonézes krumplisalátát is készítünk hozzá. Minden egyes alkotó részét elkészíthetjük már elõzõ nap. Még a sütést is elvégezhetjük, ha hidegen szeretnénk tálalni, ugyanis hidegen nagyon szépen szeletelhetõ.
A hozzávalók attól függnek, hogy hány személyre készítjük õket. Ez a mennyiség most egy egész hadsereg (6 fõ) részére készült, így elég nagy adag. Természetesen akár két szelet pulyka, vagy csirkemellbõl is el lehet készítgeni, de akkor a hozzávalókat is csökkenteni kell.
Miután minden itthon készült, fogjunk hozzá sorban hogyan is.............
Hozzávalók:
A töltelékhez
25 dkg csirkemáj
1 nagy fej édes fehér hagyma
só
bors
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
15 dkg vékony szeletekre vágott csiperke gomba
10 szem aszalt sárgabarack
10 szem aszalt szílva
1 evõkanálnyi kacsazsír
Elkészítés:
A kacsazsírt felmelegítjük, az apróra vágott fehér hagymát megpuhítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, dinszteljük pár percig és az elkészített összedarabolt csirkemájat is rátesszük és megborsozzuk. Fedõ alatt pár percig összepirítjuk. Végül az apró vágott petrezselyemzöldet is hozzáadjuk. Amikor kész, akkor sózzuk.
Az elkészült tölteléket félre tesszük, hogy kihûljün.
Az aszaltgyümölcsök majd akkor kellenek, amikor feltekerjük a pulyka (csirke) mellet.
Elkészítjük a házi majonézünket.
1 db egész tojás
2 dl oliva olaj
csipet só
Késes robotgépbe ütjük az egész tojást, megsózzuk. Elindítjuk a gépet és elõször cseppenként adagoljuk hozzá az oljat. Amikor már jó fele olajat hozzáadtuk, akkor bátrabban adagolhatjuk. A majonéz elkészítésének ideje kb 10 perc. Ez is elkészíthetõ elõzõ nap!!
Idõközben megmosunk 1 kg krumplit és sós forró vízbe rakjuk és héjában megfõzzük. Amíg a majonézünk elkészült azalatt ki is hült. Megpucoljuk és felkarikázzuk.
Kell még hozzá
2 db jó nagy alma
1 db jó nagy, vagy két kisebb lilahagyma
1 evõkanál mustár
3 dl 20 %-os tejföl
1 evõkanál cukor (de ha az alma édes, akkor a cukor elhagyható)
A majonézt (egy akkora tálban, amiben majd az összes massza elfér) összekeverjük a mustárral, tejföllel, cukorral és habverõvel összedolgozzuk. Az almákat megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.
Az almakockákat, a fõttkrumpli karikákat, a vékony karikára szeletelt lilahagymát beletesszük a majonézból készült tartármártásba. Jócskán összeforgatjuk és félretesszük. Lehetõleg hideg helyre, s hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. (Ezt elõzõ nap is elkészíthetjük)!!
Amikor mindennel elkészültünk, elõvesszük a szeletekre felvágott pulyka (vagy csirke) melleket. Egy nagy deszkán (amit elõtte folpackkal borítunk be) szépen sorbarakjuk bacon szalonna szeletekkel (egy akkora téglalapot rakunk ki, amekkora edényben szeretnénk sütni). A húst kicsit megsózzuk, megborsozzuk, kevéske szerecsendiót reszelünk rá és ráterítjük a baconra, s jöhet a többi töltelék.
(A húst nem kell klopfolni, inkább kissé -éles késsel- enyhén írdalni, hogy a szövetszálak engedjenek és ne ugorjon össze sûlés közben a hús)
Elõször a csirkemájas, gombás tölteléket kenjük rá, úgy jó kétharmadára a húsnak. A töltelékre (hosszában) 1-1 sorban lerakjuk az aszalt gyümölcsöket. A folpack segítségével elkezdjül feltekerni a mellehúst. Egy bejgli formájú rudat tekerünk belõle. Arra ügyeljünk, hogy a bacon szeletek mindenhol betakarják a húst.
Folpack-al együtt átemeljük a sütõedényünkbe a megtöltött húst. Ha még fokozni szeretnénk az ízeket, akkor a baconba tekert töltött mellehúsokra bevagdosott szalonna szeleteket is rakhatunk. Nem lesz hálátlan az ízvilág! Elõmelegített sütõben 170 fokon kb 35-40 percig sütjük. (Sütõfüggõ) !!!
Tálalhatjuk csak símán paprikával, paradicsommal, lilahagymával! Na és természetesen saját sütésû zsömlével, de majonézes krumplisalátával az igazi. Nagyon kiadós hidegtálat készíthetünk belõle.
Jó étvágyat !