Aszalt szilvás rugelach teljes kiõrlésû lisztbõl
sponsored links
A rugelach tésztája nem is olyan régóta készül krémsajttal. Eredendõen a zsidó konyha süteménye, melynek különbözõ variációi honosodtak meg, mondhatom, hogy mindegyik ellenállhatatlanul finom. Úgy történhetett hogy az Újvilágban (értsd Amerika) valamelyik cukrász krémsajttal készítette el a rugelach tésztáját. Az eredmény fenomenális lett! A tészta kívül ropogós, belül vajasan omlós. A régi receptekben tejfölt használtak, és találkoztam szintén régi receptkönyvben élesztõs változattal is. Tradicionálisan kis duci kifliket formázunk, de létezik olyan is amikor téglalap formára sodorjuk ki a tésztát rákenjük a tölteléket, és mint a rétest feltekerjük. Ilyenkor még sütés elõtt bevágjuk a szeleteket. A töltelékek sora szinte végtelen, aszalt gyümölcsök, lekvárok, diófélék, az újabb változatokban pedig csokoládé és karamell. A tészta mint más sok tejföllel (krémsajttal) készülõ esetben az összeállítás kor puha, és odaragad a kezünkhöz. Hogy dolgozni tudjunk vele, legalább egy órára, de még jobb egy éjszakára hagyjuk hideg helyen pihenni.
Hozzávalók:
200 g puha vaj
200 g krémsajt
250 g teljes kiõrlésû liszt kétszer átszitálva
80 g finom nádcukor ...