Aszalt szilvás, marcipános gombóc
sponsored links
Egy egyszerû, ám nagyszerû receptet osztok most meg veletek, ami még tavaly októberben pattant ki az agyamból, majd meg is jelent a Kifõztük online magazin novemberi számában.
Minõ meglepõ, a szilvásgombóc adta az ötletet, de uzsonnasüteményt csináltam belõle. Nagyon finom és laktató, mégis olyan gyorsan elfogyott a komplett adag, hogy csak néztem. :)
Aszalt szilvás, marcipános sült gombócok
Hozzávalók 20 db gombóchoz:
30 dkg finomliszt
6 dkg cukor
csipet só
1,5 dl tej
2 dkg élesztõ
1 tojás sárgája
reszelt citromhéj
3 evõkanál cukrozott sûrített tej
A töltelékhez:
15 dkg marcipán (1:1-es)
20 db aszalt szilva
A tészta hozzávalóiból tömörebb típusú kalácstésztát készítünk. Ehhez a tejet egy kiskanálnyi cukorral meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztõt. Hozzáadjuk a cukorral, sóval összekevert liszthez. A tojás sárgáját, a citromhéjat és a sûrített tejet is hozzáadva dagasztókarral, vagy kézzel kidolgozzuk a tésztát. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen fél órát pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3 mm vastagra nyújtva nagyobb pogácsaszaggatóval, vagy pohár szájával kiszaggatjuk. A marcipánból mogyorónyi adagokat véve ujjunkkal kis korongokat formázunk, melyekbe egy szem aszaltszilvát bugyolálunk. Minden tésztakorong közepébe egy marcipánba burkolt aszaltszilvát helyezünk és a szilvásgombóchoz hasonlóan kis batyukat formálva gombóccá formázzuk.
Tepsibe sorakoztatjuk lezárt oldalukkal lefelé a gombócokat és kevés tejjel elkevert sûrített tejjel megkenjük a tetejüket.
180 fokra elõmelegített sütõben 10-15 perc alatt megsütjük, míg szép színt kapnak. Miután kihûltek, tetejüket kevés fahéjas porcukorral megszórjuk.