Aszalt szilvás-marcipános bejgli
sponsored links
.........melyet egyenesen a karácsonyi asztalról hozok még :)
A szokásos mákos illetve diós bejgliken kívül marcipános-aszalt szilvás bejgliket is készítettem az ünnepekre és azt hiszem, hogy ezentúl ez a fajta változat is állandó szereplõje lesz majd a karácsonyi asztalnak.
A bejgli tésztáján nem kisérletezgtettem, ugyanis van egy jól bevált erre való receptem, úgyhogy Én mindig ez alapján készítem évek óta. A mennyiségeket felezve sütöttem meg belõle a két rúd bejglit.
Hozzávalók a tésztához: (2 db bejglihez):
a tésztához
30 dkg liszt
7,5 dkg vaj
5 dkg zsír
4 dkg porcukor
1 dkg élesztõ
1 db tojássárgája
kis csipet só
1 dl tej
+1 tojás a lekenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
Arra mindenképpen figyeljünk bejglikészítésnél, hogy a töltelék és a tészta is ugyanannyi mennyiség legyen. Ezt vagy úgy tehetjük meg, ha azután állunk neki a töltelék elkészítéseshez miután kimértük a meggyúrt bejgliésztát. Valahogy, érdekes, de Én is mérek mindig minden hozzávalót a tésztához, de valahogy végeredményképp sose lesz két alkalommal ugyanannyi súlyú a már meggyúrt tészta.......
A másik variáció pedig az, hogy készítünk egy mennyiséget ami biztosan elegendõ, és az esetleges maradékot felhasználjuk valami másféle süteményhez, vagy lefagyasztjuk egy késõbbi bejglisütéshez.
20 dkg magozott aszalt szilva
20 dkg marcipán
kb 15 cukor (barna cukrot használtam)
2 ek szilvalakevár
A szokásos mákos illetve diós bejgliken kívül marcipános-aszalt szilvás bejgliket is készítettem az ünnepekre és azt hiszem, hogy ezentúl ez a fajta változat is állandó szereplõje lesz majd a karácsonyi asztalnak.
A bejgli tésztáján nem kisérletezgtettem, ugyanis van egy jól bevált erre való receptem, úgyhogy Én mindig ez alapján készítem évek óta. A mennyiségeket felezve sütöttem meg belõle a két rúd bejglit.
Hozzávalók a tésztához: (2 db bejglihez):
a tésztához
30 dkg liszt
7,5 dkg vaj
5 dkg zsír
4 dkg porcukor
1 dkg élesztõ
1 db tojássárgája
kis csipet só
1 dl tej
+1 tojás a lekenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
Arra mindenképpen figyeljünk bejglikészítésnél, hogy a töltelék és a tészta is ugyanannyi mennyiség legyen. Ezt vagy úgy tehetjük meg, ha azután állunk neki a töltelék elkészítéseshez miután kimértük a meggyúrt bejgliésztát. Valahogy, érdekes, de Én is mérek mindig minden hozzávalót a tésztához, de valahogy végeredményképp sose lesz két alkalommal ugyanannyi súlyú a már meggyúrt tészta.......
A másik variáció pedig az, hogy készítünk egy mennyiséget ami biztosan elegendõ, és az esetleges maradékot felhasználjuk valami másféle süteményhez, vagy lefagyasztjuk egy késõbbi bejglisütéshez.
20 dkg magozott aszalt szilva
20 dkg marcipán
kb 15 cukor (barna cukrot használtam)
2 ek szilvalakevár
- A tészta alapanyagait hûtsük le.
- A lisztet szitáljuk át majd morzsoljuk bele az élesztõt.
- Adjuk a liszthez a tészta több hozzávalóját és géppel vagy gyors mozdulatokkal gyúrjuk az egészbõl rugalmas tésztát.
- A meggyúrt tésztát osszuk el négy egyforma darabbá (mérjük is ki), majd formázzunk a tésztából cipókat és pihentessük hûtõszekrényben letakarva legalább 1 órán keresztül.
- A töltelékhez a marcipánt vágjuk össze kis kockákra és melegítsük össze a cukorral valamint az aszalt szilvával és a szilvalekvárral.
- Készítsük el minden a két bejglit. A tésztákat nyújtsuk ki (alálisztezés nélkül) téglalappá. A lehûlt tölteléket oszlassuk el a tésztán, úgy, hogy mindegyik oldalán hagyjunk 1 cm részt. A tészta széleit hajtsuk befelé, majd tekerjük fel a bejglit egyenletesen.
- Keverjünk ki a tojássárgáját és vékonyan vele a bejgliket. A megkent bejgliket tegyük száraz hideg helyre addig, amíg meg nem szárad a tojásréteg.
- Utána kenjük meg a bejgliket tojásfehérjével is majd hagyjuk rászáradni.
- Szurkáljuk meg a bejglik oldalát (erre azért van szükség, hogy a gõz ki tudjon jönni és ne repedjen meg) és tetejét. Elõmelegített 180 fokos sütõben süssük készre a bejgliket.