Aszalt paradicsomos zsemle
sponsored links
Szeretek v?ltozatosan s?tni. Hol kenyeret, hol kiflit, hol zseml?t. Persze ez att?l is f?gg, hogy ?ppen mennyire van id?m valamit form?zgatni. De miut?n kis adagokat s?t?k, ?gy nem jelent gondot kiflit vagy zseml?t form?zni se, mivel gyorsan megvagyok vele.
Mivel legut?bb kiflit s?t?ttem, zseml?t pedig m?r r?gen, ?gy gondoltam, itt az ideje ?jra. Az ITT tal?lhat? receptet vettem alapul, ?s alak?tottam ?t egy kicsit. F?l l?bbal a tavaszban, ?s v?rva a nyarat valamilyen mediterr?n ?zhat?sra v?gytam, ez?rt ker?lt bele az aszalt pari. :)
Elk?sz?t?se
Az ?leszt?t csipetnyi cukorral langyos v?zben felfuttatjuk. K?zzel vagy g?ppel ?sszegy?rjuk a hozz?val?kat, majd letakarva olajjal kikent t?lban, meleg helyen 1 ?r?n ?t kelesztj?k. Majd 4 egyenl? r?szre v?gjuk, ekkor m?g csak laz?n, kiss? behajtjuk a sz?leit, hogy k?ralakot kapjunk ?s folpack-kal lefedve 10 percig pihentetj?k. Majd megform?zzuk a zseml?ket, ?s tov?bbi 20 percig lefedve pihentetj?k, m?g el?meleg?tj?k a s?t?t. K?zben a s?t? alj?ba egy tepsiben kb. 2 dl vizet tesz?nk. Pihentet?s ut?n toj?sfeh?rj?vel lekenj?k a zseml?ket ?s tetsz?s szerint szez?mmaggal, k?m?nymaggal vagy m?s magkever?kkel megsz?rjuk. 210 fokos el?meleg?tett s?t?ben kb. 20-25 percig s?tj?k. A vizes ed?nyt 10 perc eltelte ut?n kivessz?k, ?s ?gy s?tj?k tov?bb a zseml?ket.
Hozz?val?k:
120 g teljes ki?rl?s? liszt
30 g graham liszt
100 g feh?r t?nk?lyliszt
1 tk. s?
3 db olajban eltett aszalt paradicsom (kb. 25 g)
1 gerezd fokhagyma lereszelve
20 g ?leszt? (lehet kevesebb is, de nekem m?r nem t?l friss, ez?rt mindet bele tettem)
100 ml langyos v?z
csipet cukor
1 toj?ss?rg?ja
20 g olvasztott vaj
tetej?re:
1 toj?sfeh?rje