Aszalt gyümölcsös kalács csokival

2014-01-26

sponsored links

Ez a kalács tulajdonképpen ennek a kalácsnak egy csokisabb verziója, úgyhogy most a receptet is leírom, amit a múltkor nem tettem meg :) Kicsit pepecselõs, meg nem a leggyorsabb recept, de szerintem megéri belefektetni az idõt. 

Hozzávalók:
  • 35 dkg simaliszt
  • 10 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
  • 5 dkg élesztõ
  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor 
  • 1 tojás a tésztába
  • 1 tojás a kenéshez 
  • 2 dl langyos tej 
  • aszalt gyümölcsök 
  • 1 teáskanál õrölt fahéj
  • fél teáskanál õrölt szerecsendió
  • egy narancs héja
  • egy citrom héja
  • 2 evõkanál rum 
  • 1 tábla feketecsoki 
A tésztához a kétféle lisztet kimérjük és összekeverjük a cukorral, belemorzsoljuk a vajat és az élesztõt, majd mehet hozzá a fahéj, a szerecsendió, a tojás és a tej. Az egészet összekeverjük, majd amikor kezd összeállni, nekimehetünk kézzel. Egy lágy tésztát fogunk kapni, még adhatunk hozzá lisztet, ha túl ragadós. Egy órára félretesszük kelni. 


Addig az aszalt gyümölcsöket összekeverjük a rummal, illetve egy közepes méretû tortaformát kibélelünk sütõpapírral. Amikor a tészta megkelt, újra átgyúrjuk finoman, majd 8 részre osztjuk. Az összes darabnál a következõt kell csinálni: téglalap alakúra nyújtjuk. kb 10 x 25 centisre, és hosszában megszórjuk a gyümölcsökkel és a csokival. A téglalap hosszú oldalánál fogva feltekerjük, a végeit összenyomkodjuk, majd az egészet csiga alakra formázzuk. 


A tortaformába szorosan egymás mellé tesszük a kis csigákat, majd az utolsót a forma közepébe tesszük. Tojással alaposan meg kell kenni a tetejét, és 180 fokon kell sütni kb. 45 percig. Tûpróbánál ha jó, akkor kivesszük, és hagyjuk kihûlni. A díszítéshez hideg vízhez keverünk annyi porcukrot, hogy elég sûrû legyen ahhoz, hogy rá lehessen csorgatni a kalács tetejére.

Folytats a blogon ... gastro-love.blogspot.com/2014/01/asza...

sponsored links

Keres?s