Aszalt gyümölcsös kalács csokival
sponsored links
Ez a kalács tulajdonképpen ennek a kalácsnak egy csokisabb verziója, úgyhogy most a receptet is leírom, amit a múltkor nem tettem meg :) Kicsit pepecselõs, meg nem a leggyorsabb recept, de szerintem megéri belefektetni az idõt.
Hozzávalók:
- 35 dkg simaliszt
- 10 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
- 5 dkg élesztõ
- 7 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 1 tojás a tésztába
- 1 tojás a kenéshez
- 2 dl langyos tej
- aszalt gyümölcsök
- 1 teáskanál õrölt fahéj
- fél teáskanál õrölt szerecsendió
- egy narancs héja
- egy citrom héja
- 2 evõkanál rum
- 1 tábla feketecsoki
A tésztához a kétféle lisztet kimérjük és összekeverjük a cukorral, belemorzsoljuk a vajat és az élesztõt, majd mehet hozzá a fahéj, a szerecsendió, a tojás és a tej. Az egészet összekeverjük, majd amikor kezd összeállni, nekimehetünk kézzel. Egy lágy tésztát fogunk kapni, még adhatunk hozzá lisztet, ha túl ragadós. Egy órára félretesszük kelni.
Addig az aszalt gyümölcsöket összekeverjük a rummal, illetve egy közepes méretû tortaformát kibélelünk sütõpapírral. Amikor a tészta megkelt, újra átgyúrjuk finoman, majd 8 részre osztjuk. Az összes darabnál a következõt kell csinálni: téglalap alakúra nyújtjuk. kb 10 x 25 centisre, és hosszában megszórjuk a gyümölcsökkel és a csokival. A téglalap hosszú oldalánál fogva feltekerjük, a végeit összenyomkodjuk, majd az egészet csiga alakra formázzuk.
A tortaformába szorosan egymás mellé tesszük a kis csigákat, majd az utolsót a forma közepébe tesszük. Tojással alaposan meg kell kenni a tetejét, és 180 fokon kell sütni kb. 45 percig. Tûpróbánál ha jó, akkor kivesszük, és hagyjuk kihûlni. A díszítéshez hideg vízhez keverünk annyi porcukrot, hogy elég sûrû legyen ahhoz, hogy rá lehessen csorgatni a kalács tetejére.