Aranygaluska van?liasod?val

2020-12-23

sponsored links


Fogvar?zsl? bar?tn?m a messzib?l itthon van Kar?csonyra. Mikor k?rdeztem, mit k?sz?tsek a nagy ?r?mre, azt mondja: aranygalusk?t. 

?, mondom, azt ?n m?g sosem. Mindig anyuk?m szokta csin?lni, igen j?kat tudott, ez maradt az ? terepe. De ez azt is jelenti, hogy k?zel egy ?ve nem ett?nk aranygalusk?t, pedig mindenki szereti a h?zn?l- h?t belev?gtam. Nem mondom, hogy z?kken?mentesen alakult a dolog, vagy hogy nem hagyta el szitoksz? k?zben a sz?mat, de az ?v egyik legjobb konyhai d?nt?se volt. 

Nyomokban eml?keztet a gyerekkori ?zekre, de valahogy m?gis m?s. L?giesebb, bel?l puha, k?v?l finoman roppan?s a t?szta, ?s a sod?...s?r?, van?li?s ?s ?des. ?s meglepi: a vend?gek ebben a pillanatban azt se tudj?k, milyen mennyei eledel v?r r?juk. J? Kiskar?csonyunk lesz, azt hiszem!

Hozz?val?k:

T?szta:

500 g liszt (n?lam most pizzaliszt)

300 ml langyos tej

25 g friss ?leszt?

80 g puha vaj

2 toj?s s?rg?ja

2 ek cukor

csipet s?

egy citrom reszelt h?ja

Van?liasod?:

500 ml tej

egy van?liar?d vagy ev?kan?lnyi van?liaesszencia

5 toj?s s?rg?ja

4-5 ek krist?lycukor ?zl?s szerint


A t?szta hozz?val?it egy nagy t?lba m?rem, ?s k?zzel vagy g?ppel alaposan kidagasztom. 

A t?lat letakarom, a t?szt?t meleg helyen cca 1 ?ra alatt a dupl?j?ra kelesztem.

Ha megkelt, ujjnyi vastagra ny?jtom ?s pog?csaszaggat?val nagyj?b?l kiszaggatom. Nem kell pontosan, ink?bb helytakar?kosan, hogy minden t?szta fel legyen haszn?lva.

T?lba porci?z?shoz:

80-100 g vaj olvasztva

15 dkg di? finomra ?r?lve

10 dkg krist?lycukor

Egy 26 cm-s tortaform?t vagy hasonl? m?ret? t?z?ll? t?lat kivajazok. K?t t?lat k?sz?tek (?n most klasszik leveses t?ny?rokat v?lasztottam, m?k?d?tt), egyikben az olvasztott vaj, m?sikban a cukorral kevert di?. 

A m?r kiszaggatott galusk?kat henger form?ra alak?tom, el?bb a vajba, majd a cukros di?ba forgatom ?s a t?lba rendezem. 

Ha ezzel megvagyok, 35-40 percig a j?l bev?lt meleg helyen tov?bb kelesztem a t?szt?t.

A s?t?t el?meleg?tem 180 fokra ?s az ?jra kelesztett t?szt?t 35-40 perc alatt k?szre s?t?m. 25 perc ut?n ?rdemes takarni a tetej?t, majd az utols? 4-5 percre levenni az aluf?li?t, mert gyorsan barnul a teteje.

M?g a galuska s?l, elk?sz?tem a van?liasod?t.

A tejet ?s a felhas?tott van?liarudat kis l?ngon felmeleg?tem. Ha g?z?l?ni kezdene, elz?rom a t?zet. A toj?ss?rg?kat a cukorral habosra keverem, ?s a meleg tejet apr?nk?nt hozz?adom az elegyhez.

Egy lehet?leg teflon l?basban visszateszem a t?zre a cuccost ?s ?lland? keverget?s mellett bes?r?tem, majd a van?liarudat kiveszem. Ha esetleg van otthon ?telh?m?r?, 80 fok f?l? ne menjen a h?m?rs?klet, mert hajlamos a toj?s kicsap?dni, ?s akkor kezdhet? el?lr?l a mutatv?ny.

?s ahogy szokt?k mondani, ha kis?lt m?r, ide v?le, de r?gt?n. Ugyanis hamar fogy...

Minden percet meg?rt a v?geredm?ny, a t?szta k?nny? ?s vajas ?s ?des, a sod? aranyl? ?s t?k?letes. Igaz, ut?bbi m?sodj?ra lett az, mert az els? megtr?f?lt a nagy kar?csonyi kapkod?sban. Kiv?l? lassul?s meditat?v program, emellett nem nagyon lehet multitaskingolni. Kiv?l? gyerek-k?nyeztet? eledel, plusz a di? fakult?ci?soknak a holnapi m?kos guba helyett igazi J?zuskav?r? csemege.




Folytats a blogon ... konyha-sziget.blogspot.com/2020/12/ar...

sponsored links

Keres?s