Aranygaluska van?liasod?val
sponsored links
Fogvar?zsl? bar?tn?m a messzib?l itthon van Kar?csonyra. Mikor k?rdeztem, mit k?sz?tsek a nagy ?r?mre, azt mondja: aranygalusk?t.
?, mondom, azt ?n m?g sosem. Mindig anyuk?m szokta csin?lni, igen j?kat tudott, ez maradt az ? terepe. De ez azt is jelenti, hogy k?zel egy ?ve nem ett?nk aranygalusk?t, pedig mindenki szereti a h?zn?l- h?t belev?gtam. Nem mondom, hogy z?kken?mentesen alakult a dolog, vagy hogy nem hagyta el szitoksz? k?zben a sz?mat, de az ?v egyik legjobb konyhai d?nt?se volt.
Nyomokban eml?keztet a gyerekkori ?zekre, de valahogy m?gis m?s. L?giesebb, bel?l puha, k?v?l finoman roppan?s a t?szta, ?s a sod?...s?r?, van?li?s ?s ?des. ?s meglepi: a vend?gek ebben a pillanatban azt se tudj?k, milyen mennyei eledel v?r r?juk. J? Kiskar?csonyunk lesz, azt hiszem!
Hozz?val?k:
T?szta:
500 g liszt (n?lam most pizzaliszt)
300 ml langyos tej
25 g friss ?leszt?
80 g puha vaj
2 toj?s s?rg?ja
2 ek cukor
csipet s?
egy citrom reszelt h?ja
Van?liasod?:
500 ml tej
egy van?liar?d vagy ev?kan?lnyi van?liaesszencia
5 toj?s s?rg?ja
4-5 ek krist?lycukor ?zl?s szerint
A t?szta hozz?val?it egy nagy t?lba m?rem, ?s k?zzel vagy g?ppel alaposan kidagasztom.
A t?lat letakarom, a t?szt?t meleg helyen cca 1 ?ra alatt a dupl?j?ra kelesztem.
Ha megkelt, ujjnyi vastagra ny?jtom ?s pog?csaszaggat?val nagyj?b?l kiszaggatom. Nem kell pontosan, ink?bb helytakar?kosan, hogy minden t?szta fel legyen haszn?lva.
T?lba porci?z?shoz:
80-100 g vaj olvasztva
15 dkg di? finomra ?r?lve
10 dkg krist?lycukor
Egy 26 cm-s tortaform?t vagy hasonl? m?ret? t?z?ll? t?lat kivajazok. K?t t?lat k?sz?tek (?n most klasszik leveses t?ny?rokat v?lasztottam, m?k?d?tt), egyikben az olvasztott vaj, m?sikban a cukorral kevert di?.
A m?r kiszaggatott galusk?kat henger form?ra alak?tom, el?bb a vajba, majd a cukros di?ba forgatom ?s a t?lba rendezem.
Ha ezzel megvagyok, 35-40 percig a j?l bev?lt meleg helyen tov?bb kelesztem a t?szt?t.
A s?t?t el?meleg?tem 180 fokra ?s az ?jra kelesztett t?szt?t 35-40 perc alatt k?szre s?t?m. 25 perc ut?n ?rdemes takarni a tetej?t, majd az utols? 4-5 percre levenni az aluf?li?t, mert gyorsan barnul a teteje.
M?g a galuska s?l, elk?sz?tem a van?liasod?t.
A tejet ?s a felhas?tott van?liarudat kis l?ngon felmeleg?tem. Ha g?z?l?ni kezdene, elz?rom a t?zet. A toj?ss?rg?kat a cukorral habosra keverem, ?s a meleg tejet apr?nk?nt hozz?adom az elegyhez.
Egy lehet?leg teflon l?basban visszateszem a t?zre a cuccost ?s ?lland? keverget?s mellett bes?r?tem, majd a van?liarudat kiveszem. Ha esetleg van otthon ?telh?m?r?, 80 fok f?l? ne menjen a h?m?rs?klet, mert hajlamos a toj?s kicsap?dni, ?s akkor kezdhet? el?lr?l a mutatv?ny.
?s ahogy szokt?k mondani, ha kis?lt m?r, ide v?le, de r?gt?n. Ugyanis hamar fogy...
Minden percet meg?rt a v?geredm?ny, a t?szta k?nny? ?s vajas ?s ?des, a sod? aranyl? ?s t?k?letes. Igaz, ut?bbi m?sodj?ra lett az, mert az els? megtr?f?lt a nagy kar?csonyi kapkod?sban. Kiv?l? lassul?s meditat?v program, emellett nem nagyon lehet multitaskingolni. Kiv?l? gyerek-k?nyeztet? eledel, plusz a di? fakult?ci?soknak a holnapi m?kos guba helyett igazi J?zuskav?r? csemege.