Anyu sós stanglija
sponsored links
- 600 gr liszt
- 250 gr margarin
- 1 kk só
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- 1 kocka élesztõ
- 1 kk cukor
- 1 dl tej
- 1 tojás
- nagy szemû tengeri só
- õrölt pirospaprika
- szezámmag/tökmag/lenmag
A margarint morzsold el a liszttel, add hozzá a sót, a tejföllel elkevert tojást és a tejben felfuttatott élesztõt (1 dl langyos tejben elkevered elõször a cukrot, belemorzsolod az élesztõt, elkevered, és megvárod, amíg felfut). Gyúrd össze szép, egyenletes masszává, csomagold fóliába, és mehet a tészta a hûtõbe legalább 1 órára, és maradhat egy éjszakára is. Másnap lisztezett munkafelületen nyújtsd a tésztát fél ujjnyi vastagra, kend le a felvert tojással, szórd meg durva tengeri sóval (ebbõl menjen rá bõven, mert maga a tészta nem túl sós), szórj rá egy kis õrölt pirospaprikát, és szórd meg tetszés szerinti magvakkal (kömény-, len-, szezám-, vagy tökmag - vagy vegyesen - ahogy szeretitek). Vágj belõle stanglikat, és süsd õket 200 C-ra elõmelegített sütõben 20 perc alatt szép ropogósra, pirosra.
P.S: Anyunak ez a sós stanglija egyszerûen zseniális. Annak ellenére, hogy élesztõs tészta, jól eláll, így lehet vele elõre dolgozni, és nagyon finom:)