ANGOL KALÁCSPUDING ARAB ÍZEKKEL
sponsored links
Kalácspuding vagy Kalács felfújt vagy egyszerûen csak Rakott kalács öntettel. Sok neve van ennek a desszertnek, a lényeg, hogy nemcsak kalácsból, hanem bármilyen péksüteménybõl elkészíthetõ, és inkább hideg napokon esik jól.
Egyre szívesebben készítjük mi magyarok is, a legnépszerûbb változata, a lekváros- rumos-mazsolás kalács, vanília sodóval. Én most csokisan csináltam, és izgalmas keleti finomságokkal turbóztam fel. Kardamom, fahéj, pisztácia, mandula, méz és aszalt gyümölcs adja meg azt a jellegzetes ízhatást. Tehettem volna bele valamelyik helyett marcipánt is.
Mi langyosan ettük, friss habbal. Isteni!
Egyre szívesebben készítjük mi magyarok is, a legnépszerûbb változata, a lekváros- rumos-mazsolás kalács, vanília sodóval. Én most csokisan csináltam, és izgalmas keleti finomságokkal turbóztam fel. Kardamom, fahéj, pisztácia, mandula, méz és aszalt gyümölcs adja meg azt a jellegzetes ízhatást. Tehettem volna bele valamelyik helyett marcipánt is.
Mi langyosan ettük, friss habbal. Isteni!
Angol kalácspuding arab ízekkel
Hozzávalók
1 és fél rúd fonott kalács (kb. 600g)
vaj (kb. egy nagy kocka kell)
maréknyi sózatlan pisztácia
maréknyi pirított mandula
rumba vagy likõrbe áztatott maréknyi aszalt gyümölcs (fekete cseresznyét használtam)
(lehet friss gyümölccsel is csinálni)
csokichips
Öntethez:
1l zsíros tej
1 rúd vanília kikapart belseje
egy kis maréknyi kardamommag összetörve
1 teáskanál fahéj
fél teáskanál õrölt szerecsendió
10 dkg nádcukor + a szóráshoz
pár evõkanál méz
7 tojás
10 dkg étcsokoládé darabokra törve (kandírozott narancsosat vettem)
1 teáskanál kakaópor
1dl rum, vagy narancslikõr
Az öntettel kezdjük. Összeforraljuk a tejet a fûszerekkel, alkohollal és a mézzel, majd kicsit hagyjuk állni.
Addig felvágjuk a kalácsokat, és mindkét oldalát megkenjük vajjal. (Sokan simán csak olvasztott vajjal locsolják meg, de szerintem így sokkal finomabb.) Egy kivajazott tûzálló tálba felsorakoztatjuk õket, és megszórjuk a pisztáciával, mandulával, csokival, aszalt gyümölccsel.
A pihentetett tejet újra forralni kezdjük, és beleöntjük a csoki darabokat, és a kakaóport. Ismét hûtjük kicsit. Közben habosra kevertjük a tojásokkal a nádcukorral, és ehhez öntjük folyamatos keveréssel a kissé kihûlt csoki szószt.
Nagy részét a kalácsra öntjük, és kb. negyed órát állni hagyjuk, hogy magába szívja, majd jöhet rá a maradék öntet is. Végül megszórjuk nádcukorral, hogy finom ropogós legyen a teteje.
160 fokon kb. 40 perc kell neki.
Nagyon skót.
Karen Matheson (Capercaillie) Breisleach