Amirõl Pi álmodozott...
sponsored links
...azok között talán ott volt ez a két étel is. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ott akarta érezni a szájában az halva ízét és a chai melegét és õszintén szólva egyáltalán nem csodálkozom, mert jelenleg én sem akarok mást :) még soha nem készítettem el ezt a két dolgot. A darapuding úgy egyébként nem is olyan nagyon szép látvány. Nadehát a pacal sem szép...de ezt hagyjuk, mert ezzel rombolnám a kollektívát, feleslegesen szítanám a hangulatot és nem is illik ide (pedigúristedefinom...mondomabbahagyom).
Tehát még soha nem kóstoltam egyiket sem. Hiba volt. Kicsit keresgélnem is kell magamban a szavakat, mert valahogy teljesen mást képzeltem és még mindig totál a hatása alatt vagyok. Rá is járok szépen csendben. Abbahagyhatatlan. Szóval annak ellenére, hogy Pi Patel leghõbb vágya egy könyv volt ott a tengernyi magány kellõs közepén, a soha nem szûnõ mozgásban és morajlásban, de ha ételre gondolt, akkor ez a végtelenül egyszerû, mindent átjáró illatot és melegséget árasztó desszert, és a fûszeres, meleg tejestea biztosan befészkelte magát a gondolatai közé. Egyszerre iszonyú és egyszerre édes kínszenvedés lehetett felidézni õket az átázott, szakadozott ponyván fekve.
Az elkészítésük mindenestül maximum 20 perc volt. Nem túl könnyed vacsorának is megteszi, fõként ha odakint nagyon hideg van. Frissen elkészítve, tûzforrón. Lassan hûl. Langyosan már inkább ebéd utáni desszertnek tûnik, de mit sem veszít élvezeti értékébõl.
Hozzávalók a halvához:
3-4 dl víz
15 dkg barnacukor
5 dkg kissé összetördelt dió
fél tk. õrölt fahéj
fél tk. õrölt gyömbér
10 dkg teavaj (õk nyilván tisztított vajból készítik, de nekem szabad másképp is Krisna bocsássa meg)
2 dl búzadara
2-3 ek. kókusztej (ezzel én turbóztam fel, az eredetiben nem szerepelt, csak a hedonizmusom nem hagyott nyugodni)
Felforraltam a vizet és beleöntöttem a barnacukrot. Hagytam, hogy forrjon úgy 5 percig, majd nagyon kicsire vettem a lángot és úgyhagytam.
Felolvasztottam a vajat, és amikor már forrt, de még nem barnult meg, beleöntöttem a búzadarát és legalább 10 percig kevergettem, hogy megpiruljanak kicsit a kis daraszemcsék. Ebben a fázisban kerültek bele a fûszerek és a dió, nagyjából a pirítás félidejében. Aztán amikor már jónak ítéltem, nagyon óvatosan elkezdtem hozzáönteni a szirupot, folyamatosan kell keverni, mert elég komoly kölcsönhatásba lépnek egymással, a legjobb egy viszonylag magas falú edélyben készíteni. Folyamatos keverés mellett kábé 5 perc alatt szívta be az összes vizet. A kókusztejet legvégül adtam hozzá.
Hozzávalók a chai-hoz:
Gondolom, hogy ennek is van ezerféle elkészítési és fûszerezési lehetõsége. Hivatalosan fekete teából kell készíteni, éppenséggel az is van itthon, de inkább egy olyan teakeveréket használtam hozzá, amit a DM-ben lehet kapni, valami eszméletlen finom, sajátmárkás termék és Vata-Ayurveda név alatt fut. Ánizsmagot, édesköménymagot, gyömbért, borsot, édesfagyökeret, indiai bazsalikomot és fahéjat varázsoltak össze, kötelezõ kipróbálni ezt a gyógynövényteát. Szóval felforraltam úgy 2 dl vizet, tettem bele 1 ek. ilyen gyógyteát, kapott még extrában 2 szelet igazi gyömbért, 1 rúd fahéjat, 1 csillagánizst és 2 ek. akácmézet. Forralás után 10 percig állni hagytam, majd leszûrtem és egy kevés kicsit felhabosított kókusztejet öntöttem bele.
Bekuckózós, halvakanalazgatós olvasást Mindenkinek :)