Amaréna meggy
sponsored links
Tavaly már leérett a meggy, mire eszembe jutott, hogy kellene belõle egy kis amaréna meggyet is készíteni. Rumos meggyet eddig is tettem el, de ez valami egészen más, ez egy fantasztikum. Finom fahéjas, mandulaaromás szirupban érlelt meggy, melyet fagylaltokhoz, sütemények, édességek, desszertek, pohárkrémek díszítéséhez lehet felhasználni. A receptet Hankkától kölcsönöztem. Mivel én tartósítószert nem tettem bele, így hûtõben tárolom, hogy fel ne forrjon. Elsõre azt hiszem egy sajttortához fogom felhasználni. Aki szereti az ínyencségeket, annak jó szívvel ajánlom, nem nehéz elkészíteni sem.
Amaréna meggy
Hozzávalók:
2 kisebb üveghez
- 1 kg meggy (tisztán mérve, kimagozva)
- 80 dkg cukor
- 1 vanília rúd (nálam: madagaszkári)
- 1 tk õrölt fahéj
- 2 tk színtelen mandulaaroma
- 0,5 dl amaretto likõr vagy rum (elhagyható)
Elkészítése:
- A meggyet 1 óra hosszára hideg vízbe áztatjuk, hogy az esetleges "lakók" távozzanak a gyümölcsbõl.
- Kimagozzuk, mélyebb edénybe tesszük.
- Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magját és a hüvelyt is, a fahéjat, mandulaaromát (és az alkoholt).
- Óvatosan összeforgatjuk, letakarva hûvös helyre tesszük.
- 1-2 napig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük.
- Mikor a cukor teljesen felolvadt, csírátlanított üvegekbe tesszük, színültig töltjük a lével. lezárjuk.
- A megmaradt szirupot üvegekbe rakjuk, szörpnek, öntetnek használhatjuk.