Amaránt golyó
sponsored links
Amaránt golyó
A kutyaiskola, ahová jártunk, nem csak a kutyákkal szemben támasztott magas elvárásokat, a gazdáknak is meg kellett felelniük egy szigorú szabályrendszernek. Például ha valaki elkésett a foglalkozásról, annak a következõ alkalommal egy doboz süteménnyel kellett kiengesztelnie a többieket, hogy ne fenyegesse a falkából való kiközösítés veszélye. #farkastörvények
Egy ilyen késés apropóján volt szerencsénk megkóstolni az alábbi desszert egy verzióját. A receptet jól elkértük és kis változtatásokkal meg is csináltuk. Gluténmentes, csökkentett szénhidráttartalmú, ugyanakkor nem csak kötelességbõl nyammogja el az ember, tényleg finom.
A pattogatott amaránt adja hozzá a vázat és a kasznit, akit érdekel, mi fán terem, itt írtunk róla bõvebben. Így néz ki salátában:
Amaránt golyó recept
Hozzávalók:
- 100 g pattogatott amaránt
- 20 + 5 dkg finomra tört dió, mogyoró és kesudió keveréke
- 10 dkg nyírfacukor (mézzel vagy más édesítõvel helyettesíthetõ)
- 3-4 evõkanál kókuszzsír (vagy vaj)
- kb. 1 dl sûrû tejszín, de használhatunk zsíros tejet vagy kókusztejet is akár
- 1 marék aszalt vörösáfonya, durvára vágva
- kakaópor és fahéj ízlés szerint, kb. 2 teáskanál elegendõ lehet az elõbbibõl, max. 1 az utóbbiból
Elkészítés:
Az amaránt felét és az 5 dkg finomra zúzott magot összeöntjük és félretesszük.
Minden mást alaposan összekeverünk, egy olyan masszára van szükségünk, amibõl szép golyókat lehet gyúrni, anélkül, hogy szétesnének. Ha túl száraz, több zsiradékkal lehet egyensúlyozni, ha túl ragacsos, még egy kis amaránt mehet bele.
Pingponglabda méretû golyókat formázunk, amiket aztán az amarántos-magos keverékben meghempergetünk. A legegyszerûbb, ha egy zárható dobozban kicsit összerázzuk õket.
Az a nagyon jó ebben a receptben, hogy szanaszét lehet variálni: bármilyen mag, aszalt gyümölcs jó bele, a kókuszzsír helyett használhatunk vajat, a tejszín helyett mehet bele kókusztej vagy egyszerû, zsíros házi tej, a nyírfacukrot kiválthatja a méz, és így tovább. Pisztáciás burokban is menõ lenne.
Ráadásul 15 perc alatt kész van az egész, hûtõben napokig tárolható, jól néz ki és a világraszóló karácsonyi dõzsölések után nyugodt szívvel fogyaszthatjuk.
Mi hozunk még több egészséges desszert receptet, Ti pedig cserébe nézzetek be hozzánk facebookra!