Almás-mákos gubatorta
sponsored links
A mákos gubát szerintem mindenki ismeri, jellegzetes magyar karácsonyi desszert, régen a mákszemek miatt mágikus ételnek gondolták, úgy tartották, a sok apró mákszem szerencsét, pénzt hoz a házhoz az új évben. Kelt tésztából készítették, és bobajkának is nevezték. Alapösszetevõi: tészta, tej, cukor, mák. Ma általában enyhén szikkadt, felkarikázott kiflibõl készül, és nem csak karácsonykor.
A kifliket karikára vágják, leöntik vaníliás forró tejjel, megszórják cukros mákkal és azonnal tálalják. Sütõben esetleg összesütik. A négy alapösszetevõt pedig mindenki gazdagíthatja kedvére mazsolával, mandulával, fahéjjal, citromhéjjal, vaníliával, vajjal. Én most egy vaníliás, almás tortaformában kisütött mákos gubát készítettem. Elõször ezzel a variációval vendégségben találkoztam, nagyon ízlett, hát elkértem a receptet.
Hozzávalók: 0,5 kg kifli, 0,8 l tej, 100 g vaj, 250 g õrölt mák, 300 g alma, 200 g cukor, 1 citrom lereszelt ...