almás darázsfészek

2010-10-18

sponsored links

darázsfészket már készítettem. de ez egészen más! ezt én álmodtam meg és végül el is készítettem.

a Pataki Kerámia Kft. almás receptversenyére küldtem be ezt a receptet. sajnos, a távolság miatt nem vehettem részt a versenyen. ennek ellenére kaptam egy pénzutalványt, amit mintaboltjukban levásárolhatok. alig várom!

tészta

 

  • 1 kg liszt
  • 42 g élesztõ
  • 3 db tojás
  • 1 ek méz
  • 2 ek olaj
  • 1 csipet só
  • tej (amennyit felvesz)

 

a hozzávalókból egy nem túl kemény, de nem túl puha tésztát gyúrunk. körülbelül egy órát kelni hagyjuk.

töltelék

 

  • 125 g vaj
  • 1 ek méz
  • 2 db reszelt és 2 db apró kockára vágott alma

 

a téglalap alakúra kinyújtott tésztára egyenletesen elosztom a vajból, mézbõl és reszelt, kicsavart almából készült krémet. erre szórom az almakockákat. hosszában feltekertem és  3 cm vastag karikákat vágtam. ezeket egy tepsibe egymás mellé helyeztem. hagytam addig kelni, amíg a karikák összenõttek. ekkor betettem a sütõbe.

a locsoláshoz

 

  • 1/2 l tej
  • 2-3 ek méz

amikor a teteje kissé megpirult, kivettem és mézes tejjel meglocsoltam. ezt többször megismételtem. végül, amikor aranybarnára sült, a kész süteményt kivettem a sütõbõl.

megjegyzések:

1) kissé hezitáltam, hogy tegyek-e grízt a krémbe. féltem, hogy az alma túl leves lesz és a tészta elázik. végül az eredeti recept vajmennyiségét csökkentettem és a gríz kimaradt. jól döntöttem.

2) a rétegek kissé eltávolodtak egymástól és "lyukas" lett a süti. nem tudom, hogy ez minek a következménye.

3) ez a kellemes savanykás íz nagyon tetszett. az almás változat szinte jobb mint az "üres" vagy diós társa.


Folytats a blogon ... tutorafoz.freeblog.hu/archives/2010/1...

sponsored links

Keres?s