ALMÁS-MÁKOS KOMBE

2014-01-16

sponsored links

Alig vártam, hogy megsüssem ezt a csodát, mondhatom, megérte elkészíteni. A receptet Hajni-Zolitól a Sarokkonyhából lestem.


Hozzávalók:
A töltelékhez:
2 nagy alma
1 nagy birsalma
20 dkg cukor
20 dkg darált mák
1 marék mazsola
1 citrom reszelt héja
A tésztához:
60 dkg liszt
3,5 dl tej
1 dl víz
1 ek cukor
2,5 dkg friss élesztõ
1 csipet só

Kenéshez, szóráshoz:
10 dkg vaj
5 ek olaj
egy marék darálatlan mák

Az almát lereszeljük, megcukrozzuk és folytonos kevergetés mellett pároljuk. Félidõben hozzáadjuk a mákot, a mazsolát és a citromhéjat, majd tovább kevergetve még 5 percet fõzzük, majd kihûtjük.
A tejet és a vizet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a morzsolt élesztõt, majd langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, megsózzuk, majd összedagasztjuk az élesztõs folyadékkal.
Közepesen lágy tésztát kapunk.
A tésztát 3 egyenlõ részre osztjuk.
Az elsõ lapot gáztepsi méretûre nyújtjuk, megkenjük az olvasztott zsiradékkal, ráterítjük a következõ lapot amit ugancsak megvajazunk.  Erre a lapra egyenletesen elterítjük a tölteléket, majd befedjük a harmadik tésztalappal, vajazzuk.
Ezután hajtogatjuk: fentrõl-le középig, lentrõl-fel középig, jobbról-balra középig, végezetül balról-jobbra középig. 
Egy tepsibe sütõpapírt terítünk, erre borítjuk úgy a tésztát, hogy a hajtogatott fele lent legyen. Megkenjük a maradék zsiradékkal, éles késsel bekockázzuk, megszórjuk mákkal és hideg sütõbe tolva, 180 C fokra állítva 40-45 perc alatt készre sütjük.


Folytats a blogon ... kisildi.blogspot.com/2014/01/almas-ma...

sponsored links

Keres?s