ALMÁS DIÓS KALÁCS
sponsored links
ALMÁS DIÓS KALÁCS
Két alma árválkodott a hûtõben. Tudtam, hogy valamilyen diós-almás sütiben fogják végezni, csak azt nem tudtam, hogy milyen formában. Gabriellánál találtam meg ezt a receptet, amit én egy picit átalakítottam, a töltelék is más lett - a kedvenc diós töltelékem :). Nagyon finom puha a tésztája a kalácsnak, a töltelék pedig az almával keverve nagyon bejött nekem is meg a férjemnek is.
HOZZÁVALÓK
40 dkg liszt átszitálva
3 dkg friss élesztõ
1,5 dl langyos tej
7 dkg kristálycukor
csipet só
2 tojás + 1 tojás a kenéshez
10 dkg puha margarin
1 evõkanál frissen facsart citromlé
mazsola a díszítéshez
2 alma (lehet többet is használni)
12 dkg dió
cukor
egy marék mazsola
0,2 dl tej
- A langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztõt. Amikor az felfutott, akkor a hozzávalókat összedolgozzuk. Nekem egy kicsit ragadós volt a tészta, így pár dkg liszttel még pótolni kellett. Puha tésztát kapunk, amit letakarva duplájára kelesztünk.
- Közben elkészítjük a töltelékeket is. Az almát lereszeljük, egy kis cukrot teszünk hozzá és egy kis fahéjjat, majd állni hagyjuk. A diós tölteléket is összekavarjuk egy külön tálban.
- Ha a tészta megdagadt, akkor téglalap alakúvá nyújtjuk és megszórjuk elõször a diós töltelékkel, majd az almából a levet kinyomkodva a diós töltelék tetejére szórjuk. Ezt követõen feltekerük a tésztát kör alakúra, úgy, hogy összeérjenek. Mazsolát nyomkodunk a tetejére, majd egy tojással lekenjük.
- Én egy tepsiben sütöttem meg, 180 fokon addig, amíg meg nem barnult.