ALMÁS BÉLES
sponsored links
Micsoda hiányosság! Nem írtam még bejegyzést az Almás bélesrõl. Hogy történhetett ez!? Évek óta sütöm, szinte havonta. Finom, igazi téli sütemény. Máris pótolom a hiányosságot. A recept még a Dédimtõl van. Õ diktálta nekem, mikor fiatal lány voltam. A megsárgult füzetecske milyen kincseket is tud tartogatni... Mindenkinek meg van a maga, jól ismert és a "legjobbnak" tartott receptje, hát ilyen az enyém is. Nekem ez a legjobb. De mondta más is... A tésztája ropogós a tölteléke pedig krémes. Pont mint a "nagykönyvben". Egyébként ezzel a süteménnyel tudnám a páromat a leggyorsabban kiûzni a világból. Utálja a párolt gyümölcsös sütiket és legfõképpen a fahéjat. Fogalma sincs, mirõl marad le...
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1/2 sütõpor, 2 tojás sárgája, 2 evõkanál cukor, csipet só, 20 dkg Ráma, 2 kanál zsír, 1 kis pohár tejföl. Töltelék: 1 1/2 kg alma, 7 evõkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj. Tetejére: 1 tojás fehérje.
A tészta hozzávalóiból, rugalmas, jól nyújtható tésztát gyúrunk. Elfelezzük õket és lisztezett felületen, 20 x 30 cm-es lapot nyújtunk belõlük. Az egyik lapot a vajjal kikent és liszttel meghintett tepsi aljába tesszük. Közben az almákat meghámozzuk, a reszelõ nagy lyukán lereszeljük, majd azon melegében hozzákeverjük a cukrot. Állni hagyjuk kb. 15 percet, majd alaposan kinyomkodjuk. A kinyomkodott almát a tepsiben lévõ tésztára rakosgatjuk. Simára elosztjuk a tészta tetején, majd megszórjuk egy kevés fahéjjal és az 1 csomag vaníliás cukorral. Kinyújtjuk a másik lapot és azt az alma tetejére rakjuk. A széleket kissé lenyomjuk. Egy tojás fehérjét kissé felverünk, majd megkenjük vele a sütemény tetejét. Villával megcsíkozzuk a béles tetejét, majd mehet az elõmelegített, 180 C-os sütõbe. Kb. 30 perc alatt szép pirosra megsütjük a süteményt. Mikor langyosra hûlt, felkockázzuk és porcukorral meghintve tálaljuk.
Illéskrisz Konyhája