Almakrémes torta

2010-11-03

sponsored links


Számtalanszor elemezgettem már almaevési, pontosabban alma nem evési szokásaimat. Bár mostanában megdõlni látszik a "nem szeretem" elv, azért jut is, marad is süteménynek való alma a konyhában.
Legutóbb 7 különbözõ fajta almát vásároltam tesztelés és ízlelés céljából, és meg kellett állapítanom, hogy az édesebb ízûek egészen bejöttek. A savanykás alma pedig továbbra is sült formájában a húsok mellé nyerõ nálam, de kompótnak is süteménybe is ezek a megfelelõek.
Delish ihlette a fenti almatortát, néhány hete nála olvastam egy klassz kis receptet, melyet némi változtatással én is elkészítettem. Leveles tészta helyett linzertészta került a formába és a tölteléken is változtattam egy leheletnyit. 
Egy csésze habos kávé, vagy almás-fahéjas tea mellé remek édesség. Hidegen jól szeletelhetõ, bár ezt képekkel most nem tudom alátámasztani...
A maradék linzertésztából mini - kétfalatos tortácskák készültek. 


  • Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1 nagy vagy 2 kisebb tojás sárgája
1/2 csomag sütõpor
csipetnyi só
2 dl tejföl

A töltelékhez:
kb. 1 kg alma 
10 dkg cukor
1 kiskanálnyi õrölt fahéj
15 szem szegfûszeg
1 citrom leve
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evõkanál sárgabarack lekvár
  1. A vajat a liszttel összemorzsolom, hozzászitálom a porcukrot, tojás sárgáját, sütõport, sót és összegyúrom a tejföllel.
  2. Hûtõben 1/2-1 órát pihentetem a tésztát.
  3. Meghámozom, magtalanítom az almát (2 kisebb szem kivételével), felkockázom és a citromos vízben (éppen csak ellepje) a cukorral, fahéjjal valamint a szegfûszeggel puhára fõzöm. Közben meghámozom, vékonyan felszeletelem a maradék két almát és citromos vízbe teszem, hogy ne barnuljon meg.
  4. Leszûröm az almakompót levét, az almát botmixerrel pürésítem. 
  5. A vaníliás pudingport kikeverem kb. 2,5-3 dl leszûrt almalével, majd a püréhez adva folyamatos kevergetés mellett összeforralom.
  6. A tésztát enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, a formába igazítom, az alját villával megszurkálom, majd vakon (sütõpapírt és sütõrizst/babot töltök rá), 180 fokra elõmelegített sütõben 12 percig sütöm.
  7. A sütõbõl kivéve kiemelem a nehezéket és a helyére töltöm az almás krémet. A tetejét kirakom az almaszeletekkel és további 45-50 percig sütöm.
  8. A torta tetejét még melegen megkenem néhány evõkanálnyi sárgabaracklekvárral. (Ha túl sûrû a lekvár melegítsük össze egy pici vízzel.)

Folytats a blogon ... felholanyka.blogspot.com/2010/11/alma...

sponsored links

Keres?s