Almaecetrõl írtam, az Erdélyi Konyha Gasztromagazinban...
sponsored links
Az alábbi cikket az Erdélyi Konyha Gasztromagazin novemberi számába írtam.
Itt is közzé teszem, így Te is olvashatod.
Az almaecetrõl több jegyzetben írtam már és még fogok is :) ezek közül kettõ:
Szeretném, ha kedvezõ hatását minél többen ismernék,
egyszerû elkészítése a mindennapok részévé válna minél több családban.
...ezek a képek, egy elõzõ sorozat tagjai...
Íme a teljes leadott írásom:
"Az almaecet a "fiatalság forrása" egy régi mondás szerint.
Az almaecet rengeteg értékes hatóanyagot tartalmaz, életfontosságú ásványi anyagokkal
( több mint 20, a Kálium igen magas), vitaminokkal, nyomelemekkel látja el a szervezetet.
Az almában lévõ összes alkotóelem az almaecetben is megtalálható.
( több mint 20, a Kálium igen magas), vitaminokkal, nyomelemekkel látja el a szervezetet.
Az almában lévõ összes alkotóelem az almaecetben is megtalálható.
Erõsíti a szervezet immunrendszerét, javítja az általános egészségi állapotot.
Gyengéden segíti egészségünk megõrzését külsõleg és belsõleg.
Sokáig csak a szegények orvosságának tartott almaecet, enyhébb panaszok estén kiváló háziszer.
Sokáig csak a szegények orvosságának tartott almaecet, enyhébb panaszok estén kiváló háziszer.
Javítja a vérkeringést, felfrissít, vitalizál, jobb lesz a közérzetünk, vidámabbak leszünk.
Serkenti az anyagcserét, segíti az emésztést, salaktalanít, javítja a vese mûködését.
Antibakteriális és gyulladásgátló hatású.
Természetes bõrápolószer, amely kedvezõ hatással van testünk savköpenyére.
Fertõtlenít, elõsegíti a sebgyógyulást.
Fertõtlenít, elõsegíti a sebgyógyulást.
Az almaecet az általános egészségi állapotot javítja, sok apró és kezdõdõ betegséget
orvosolhatunk vele, de nincs csodaszer, az orvost nem pótolja. Amennyiben betegek vagyunk,
minden esetben legyünk bizalommal az orvoshoz.
orvosolhatunk vele, de nincs csodaszer, az orvost nem pótolja. Amennyiben betegek vagyunk,
minden esetben legyünk bizalommal az orvoshoz.
Az ecet lényege az ecetsav, amely erjedési folyamat során, az ecetsav-baktériumok segítségével,
természetes úton jön létre. Ha a gyümölcsalapú alkoholos italok, ecetsav-baktériumokkal
(levegõben jelen van) kerülnek kapcsolatba, ecetté válnak.
Mire a baktériumok befejezik munkájukat a cukor átalakul,
természetes úton jön létre. Ha a gyümölcsalapú alkoholos italok, ecetsav-baktériumokkal
(levegõben jelen van) kerülnek kapcsolatba, ecetté válnak.
Mire a baktériumok befejezik munkájukat a cukor átalakul,
az alkohol elpárolog a folyadékból.
Almaecet készítés
Az almaecetet igen könnyedén elkészíthetjük, mi magunk.
Lehetõleg tiszta (vegyszermentes!), érett, lédús almákat válasszunk,
a legjobb a saját, ami a fán érett meg.
a legjobb a saját, ami a fán érett meg.
A víz lehetõleg legyen tiszta! víz, minél tisztább : )
tisztított víz, szûrt víz, forrás víz, tiszta helyrõl esõvíz, ha más lehetõségünk nincs,
akkor forraljuk fel a vizet és hûtsük vissza.
tisztított víz, szûrt víz, forrás víz, tiszta helyrõl esõvíz, ha más lehetõségünk nincs,
akkor forraljuk fel a vizet és hûtsük vissza.
Az ecetképzõdés ideális hõmérséklete 25-28 fok.
Hidegebb hõmérsékleten leáll a folyamat, 35 fok fölött az ecetsav-baktériumok elpusztulnak.
Többféle módszer ismert, én így szoktam készíteni.
Hozzávalók
1-1,5 kg érett alma
100 g cukor vagy méz
2 liter víz
+
idõ, türelem, szeretet
Az almákat megmosom, feldarabolom, (apró darabokra, vagy szeletekre, vagy lereszelem).
Egy 5 literes üvegbe rendezem és rászórom a cukrot vagy rácsorgatom a mézet.
Felöntöm langyos vízzel.
...alma + cukor... |
Felöntöm langyos vízzel.
...alma + cukor + víz, a többi már nem rajtam múlik... |
Az üveget lekötöm egy papírral vagy tiszta vászonnal, gézzel.
Megfelelõ hõmérsékletû helyre teszem, idõnként "megNapoztatom".
Megfelelõ hõmérsékletû helyre teszem, idõnként "megNapoztatom".
Kb. 4 hét szükséges, amíg a cukrok átalakulnak alkohollá. Ekkor kész a must, ez az elsõ fázis.
A gyakorlatom szerint ekkor átszûröm, a nagyobb gyümölcsdaraboktól,
majd visszaöntöm a kimosott üvegbe.
Itt kezdõdik az ecetsav-baktériumok munkája. Fontos, hogy légmentesen nem szabad lezárni!
Amíg az alkoholból ecet lesz, az 2-3 hónapot vesz igényben.
Amikor az ecet kész (megkóstolom, ill. megszûnik az etil-acetát szag) megszûröm egy kávéfilter papíron, majd kisebb üvegekbe töltöm és ekkor már parafadugóval lezárom.
...szûrés elõtt... |
Normál esetben 7 % körüli az ecetsav tartalma.
Bevizsgálása laboratóriumi körülményeket igényel.
Bevizsgálása laboratóriumi körülményeket igényel.
Házilag "bortesztelõ"-vel határozhatjuk meg savtartalmát.
Almaecet és méz = az életelixír.
Az almaecet és méz ideális módon egészítik ki egymást.
Íme Nagyanyáink nagyra becsült egészség megóvó itala :)
2 dl vízben elkeverünk 2 teáskanál almaecetet és 1-2 teáskanál mézet.
Minden reggel (vagy nap) igyunk, apró kortyokban."
...a kész almaecet... |
Eddig a cikk :)
Aki most szeretne hozzáfogni, nyugodtan megteheti, télen is lehet készíteni.
Meleg helyen -papírral vagy átszellõzõ anyaggal letakarva- még rövidebb idõ alatt elkészül.