Alma, m?k, pite avagy M?gly?ra vele
sponsored links
Ezt a finoms?got sokkal nehezebb volt le?rni, mint elk?sz?teni... esk?sz?m ?
...?s k?sz?t?se k?zeben az jutott eszembe, hogy van az a pepecs, ami meg?ri ?
...?s k?sz?t?se k?zeben az jutott eszembe, hogy van az a pepecs, ami meg?ri ?
ALM?S-M?KOS M?GLYAPITE
Hozz?val?k
-a t?szta
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db toj?s
1 csipet s?
-a t?ltel?k
50 dkg alma
5 dkg dar?lt m?k
2 ek. porcukor
-a teteje
4 db zsemle
15 dkg baracklekv?r
1 ek. rum + 3 ek. v?z
2 dl tej
2 dl tejsz?n
3 db toj?s
5 dkg porcukor
?r?lt fah?j
szerecsendi?
A lisztet elkeverj?k a porcukorral, azt?n hozz?adjuk a vajat, ?s sz?p, egy?llag?ra morzsoljuk, majd hozz?adunk egy toj?st, egy csipet s?t ?s gyors mozdulatokkal ?sszegy?rjuk, frissentart? f?li?ba takarva 20-25 percet h?t?ben pihentetj?k.
Pihentet?s ut?n, alaposan meglisztezett deszk?n, a t?szt?t akkor?ra ny?jtjuk ki, hogy egy 28 cm-es gy?m?lcstortaform?t kitudjunk vele b?lelni, ?gy, hogy a sz?l?re, perem?re is jusson t?szta.
A t?szta l?gy, v?konyra ny?jtjuk, ez?rt k?nnyen szakadhat, ?t?rhet?, de rendesen lisztezve ?s tekerj?k fel a sodr?f?ra, aminek seg?ts?g?vel b?tran ?ttudjuk rakni a form?ba. Ha k?zben kicsit elszakadna, akkor sincs nagy baj, mert a form?ban is megtudjuk igaz?tani, (?sszenyomkodni) ill. a lees? r?szekkel is kitudjuk p?tolgatni ?s a perem?t sz?pen kialak?tani. No para!
200 fokos el?meleg?tett s?t?ben 8-10 percig el?s?tj?k az ?res t?szt?t majd, amikor kivett?k, a s?t? h?fok?t 180 fokra visszavessz?k.
K?zben az alm?t megh?mozzuk, koc?kra v?gjuk ?s ?sszekeverj?k, a m?kkal, 2 ev?kan?l porcukorral, majd belebor?tjuk az el?s?t?tt t?szt?ba.
A zseml?ket felszeletelj?k; a baracklekv?rt kikeverj?k a 1 ev?kan?l rummal ?s 3 ev?kan?l v?zzel.
A toj?sokat kikeverj?k a tejsz?nnel, a tejjel ?s a porcukorral ?r?lt fah?jjal ?s egy kis szerecsendi?val ?zes?tj?k.
A zsemleszeletek egyik oldal?t, egy kis kan?l seg?ts?g?vel laz?n megkenegetj?k a lekv?rral ?s fed?sbe, sz?pen k?rbe rakjuk a form?ba, illetve betakarjuk vel?k az alm?s r?szt.
Ezut?n kanalank?nt meglocsolgatjuk/be?ztatjuk a tejes-tejsz?nes ?ntettel, am?g az teljesen el nem fogy, majd 15 percig pihentetj?k, hogy a zsemleszeletek j?l ??t?zzanak?.
Azt?n a 180 fokos s?t?ben, 40-45 perc alatt sz?pen megs?tj?k.
Mint ?ltal?ban az ilyesmi pit?kn?l/s?tikn?l meg kell v?rni (ha ki b?rjuk) am?g h?l, ez legal?bb 20-25 perc ?s m?g akkor is az els? szeletet picit nehezebb kivenni a form?b?l, de az ?ze minden?rt k?rp?tol benn?nket ?
Ha van lecsatolhat? oldal? form?nk, k?nnyebb a dolgunk, de megpr?b?lhatjuk hagyom?nyos tortaform?ban is.