Alma chutney
sponsored links
Volt itthon egy darab gyömbér, és pár nem-olyan-szép héjú alma. Úgyhogy chutneyt KELLETT fõzni.
Állítólag sajtos szendvicsbe nagyon jó. Meg gondolom húshoz is, úgy még nem próbáltuk.
Hozzávalók:
- 1 csésze apróra vágott hagyma
- 1 evõkanál olaj
- 7 gerezd fokhagyma
- 6 nagy zöld alma (én granny smith-t használtam), meghámozva, kimagozva és kis kockákra vágva
- 1/3 csésze nagyon apróra vágott gyömbér
- 1/2 csésze cukor
- 1 teáskanál só
- 1/4 csésze ecet (én 3%-os rizsecetet használtam*)
- 1/2 csésze mazsola
- fél csomag lekvár-zselésítõ**
*rizsecet helyett alma- vagy fehérborecetet használnék, mivel azok 4-5%-osak, kicsit kevesebb kell belõlük
**nem engedett az alma sok levet, és elég sokáig fõztem, lehet, hogy ennél kevesebb is elég lett volna (vagy akár egyáltalán semennyi)
Az olajat felhevítem és a hagymát addig sütöm, amíg elkezd karamellizálódni. Hozzáadom a zúzott fokhagymát és a gyömbért, 1-2 percig sütöm. Belekeverem a cukrot, az ecetet, az almát és a sót. Pár perc fõzés után, amikor az alma elkezd megpuhulni, burgonyanyomóval kicsit megnyomkodom (így nem kell annyi ideig fõzni, és nem marad túl darabos). Hozzáadom a mazsolát, majd néhány perc fõzés után a zselésítõt, üvegekbe töltöm, pár percre fejre állítom.