Alm?s-zabpelyhes kevert s?tem?ny (cukor-, olaj- ?s tejmentes)
sponsored links
B?jtben igyekszem visszafogni az ?dess?gfogyaszt?somat. Nekem a h?sr?l lemond?s nem akkora sz?m, h?tk?znapokon am?gy sem sz?vesen eszem, h?tv?g?n is csak akkor, ha begy?jtjuk a kamadot.
P?r h?tig b?rtam s?tem?ny n?lk?l, s m?r ?pp kezdett hi?nyozni. Szerencs?re nemcsak nekem, vannak m?g, akik nem felejtett?k el a s?tijeimet, ?s j?tt kis impulzus, hogy j? volna, ha m?r villantan?k valami desszertet. Azt tudtam, hogy meg?llni nem tudom a k?stol?st, ?gy kompromisszumos recept ut?n kutattam, ?s sikerrel. Egy mindenki ?ltal ?lvezhet?, b?kebeli ?zvil?g?, de m?gis kal?riamentesebb darab sz?letett. Ha a habos-?des s?tik b?v?lnek csak el, vagy szerinted nem s?ti az, amiben nincs csoki, akkor ne ezt v?laszd, de mentes-pr?b?lkoz?shoz igaz?n kiv?l? alapdarab, k?nnyen veg?nos?that? ?s ?zl?s szerint alak?that? recept.
Hozz?val?k:
150 g liszt (n?lam most t?nk?lyliszt)
120 g zabpehely
2 tk s?t?por
1 tk sz?dabikarb?na
1 tk ?r?lt fah?j
1 citrom vagy narancs reszelt h?ja
3 toj?s
csipet s?
120 g datolya
150 ml n?v?nyi tej
1 tk van?liaesszencia
4-5 db alma tiszt?tva, apr? darabokra v?gva
mar?knyi v?r?s?fonya (elhagyhat?- csak nem ?rdemes :))
1 tk fah?j
1 ek juharszirup
1 dl v?z
tetej?re p?r szem pek?ndi?
Elj?r?srend:
A toj?s helyettes?thet? ?r?lt lenmaggal (toj?sonk?nt 1 ek lenmag, 3 eg langyos v?z), alma-vagy ban?np?r?vel, esetleg n?v?nyi joghurttal (toj?sonk?nt 1 ek), ?gy veg?n s?tem?nyt kapunk eredm?ny?l.1. A s?t?t el?meleg?tem 190 fokra
2. Az alm?t a v?zzel, a v?r?s?fony?val, juharsziruppal ?s fah?jjal felteszem f?ni, ?s nagyj?b?l 10 percig rotyogtatom, majd lekapcsolom alatta a t?zet ?s h?lni hagyom.
3. A sz?raz hozz?val?kat (els? 6 t?tel) egy nagy t?lba m?rem, ?s alaposan ?sszekeverem (szit?lni is ?tszit?lhatod, ?n most azzal nem j?tszottam).
4. A datoly?t a n?v?nyi tejjel ?s a van?li?val k?ses apr?t?ba teszem ?s p?r?s?tem. (Ha nagyon s?r? lenne, kis n?v?nyi tejet vagy vizet nyugodtan adj hozz?, ne ?lljon meg benne a kan?l.)
5. A h?rom toj?st a csipet s?val habosra keverem. Hozz?adom a datolyap?r?t ?s az alma fel?t, illetve ha maradna a gy?m?lcs alatt a f?z?v?zb?l, az is j?het ide. K?zi mixerrel ?tkeverem.
6. A sz?raz hozz?val?kat is hozz?adom a t?l tartalm?hoz, egy kan?llal gyors mozdulatokkal ?tkeverem a massz?t- ne keverd t?l, azzal csak a leveg?ss?g?b?l vesz?t a t?szt?d.
7. A massz?t egy kism?ret?, s?t?pap?rral b?lelt s?t?form?ba kanalazom (n?lam egy 18x22-es tepsi szolg?lt, de mehet 18-20 cm-s tortaform?ba is), r?halmozom az alma m?sik fel?t, ?s p?r szem pek?ndi?val d?sz?tem a tetej?t.
8. A forr? s?t?ben 40-50 percig s?t?m, t?pr?b?s ellen?rz?s ut?n k?sz.