Alm?s-karamell?s keltgomb?cok
sponsored links
T?szta:
50 dkg finomliszt
1 tk. s?
5 dkg cukor
1 toj?s
3 dl langyos tej
5 dkg puha vaj
2,5 dkg friss ?leszt?
1 toj?s a leken?shez
1 ek. krist?lycukor a sz?r?shoz
S?s karamell:
2,5 dl cukor
2 dl langyos habtejsz?n
6 dkg vaj
1 mk. s?
Alma t?ltel?k:
4 alma
2 ek. cukor
1 tk. ?r?lt fah?j
f?l citrom leve
A s?s karamellt k?sz?tj?k el el?sz?r. Egy m?lyebb ed?nybe tessz?k a cukrot ?s lass? t?z?n aranysz?n?re olvasztjuk. Amikor f?lig felolvadt, folyamatosan kevergetni kezdj?k, hogy a cukor egyenletesen olvadjon. Amikor sz?p sima, az ed?nyt f?lreh?zzuk a t?zr?l, hozz??ntj?k a langyos habtejsz?nt, beledobjuk a vajat, visszatessz?k a t?zre ?s addig kevergetj?k, am?g a megszil?rdult cukor visszaolvad. Ha net?n maradtak benne kisebb darabok, egy f?m sz?r?n ?tsz?rj?k. V?g?l beletessz?k a s?t ?s elkeverj?k. F?lretessz?k.
A t?szt?hoz f?l dl tejbe belesz?runk 1 tk. cukrot ?s belemorzsoljuk az
?leszt?t. F?lretessz?k, am?g felfut.
T?lba szit?ljuk a lisztet, hozz?adjuk a s?t ?s a marad?k
cukrot, ?sszekeverj?k. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk, ide ?ntj?k a t?bbi
tejet, a toj?st, a puha vajat ?s az ?leszt?s tejet. K?zzel vagy g?ppel alaposan
kidagasztjuk a t?szt?t. Amikor rugalmas, sz?p sima ?s selymes fel?let?,
letakarjuk a t?lat, ?s a t?szt?t 45-50 percig kelni hagyjuk.
Am?g a t?szt?nk kel, elk?sz?tj?k az almat?ltel?ket. Az alm?kat megh?mozzuk, apr?, kb. 3mm nagys?g? kock?ra v?gjuk. Beletessz?k egy ed?nybe, r?sz?rjuk a cukrot, a fah?jat ?s a citrom lev?t. Feltessz?k a t?zre ?s puh?ra p?roljuk, de arra ?gyel?nk, hogy ne legyen p?pes. Ha sok leve maradna (almafajt?t?l f?gg), akkor kev?s ?tkez?si kem?ny?t?t, esetleg van?li?s pudingport sz?runk r? ?s 1 percig tov?bb meleg?tj?k. Elz?rjuk alatta a l?ngot ?s kih?tj?k. Amikor kih?lt a s?s karamell?b?l adunk hozz? 1-2 ev?kan?llal ?s ?sszeforgatjuk.
A megkelt t?szt?t lisztezett deszk?ra bor?tjuk, ?s 12 egyforma darabra
v?gjuk. Egyes?vel kis cip?t form?zunk bel?l?k, ?s egy f?li?val letakarva 20
percig pihenni hagyjuk.
A megkelt cip?csk?kat a tenyer?nkkel kilapogatjuk, a k?zep?re tesz?nk egy-egy kan?l t?ltel?ket, felette a t?szta sz?leit szorosan ?sszez?rjuk, majd a gomb?cokat s?t?pap?ros tepsire sorakoztatjuk. Amikor az ?sszessel k?szen vagyunk, egy f?li?val letakarjuk ?s kb. 30 percig kelni hagyjuk.
A s?t?t k?zben 180 fokra el?meleg?tj?k. A megkelt gomb?cokat tejjel lekenj?k ?s a tepsit a forr? s?t?be toljuk. Kb. 25-30 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k. a gomb?cokat m?g forr?n lekenj?k az olvasztott vajjal, ezut?n barnacukorba forgatjuk, v?g?l a s?s karamellel megcsorgatjuk. Frissen k?n?ljuk.