Alabárdos

2010-06-22

sponsored links




Eltelt a nyaralás! :-), :-(



Hihetetlenül jól sikerült az egész hét. Pénteken meló után egybõl indultam haza az éjszakai vonattal, ahol mint kiderült Molnár Gábor Chéfemmel együtt utaztunk, csak õ a hálókocsiban. Reggel direkt felkeltünk korán, hogy egy órácskát tudjunk beszélgetni, mielõtt beér a vonat. Nagyon jó volt viszontlátni, megosztani a szakmai élményeket és meghallgatni az õ legfrissebb tapasztalatait!

Érkezés után kis családlátogatás és délben már úton is voltam Csopakra, ahol kedves barátom legénybúcsúját tartottuk. Bográcsolás, napsütés, sörözés, borkostolás, hosszú beszélgetések, partyzás, VB, éjjeli fürdõzés....minden ami kellhet a boldogsághoz:-)

Vasárnap vissza Pestre ahol találkoztam további ismerõsökkel, hasonló program hétfõn és kedden is, egy kis Fateros VB-nézéssel dúsítva.

Még az év elején volt lehetõségem az Alabárdosban stázsolni pár napot. Az éttermet a legtöbb olvasónak gondolom nem kell bemutatni, Bicsár Attila irányítása alatt fiatal és kreatív csapat készíti az igazi magyaros tányérokat a Vár idilli környezetében. A szakácsok az MGE féle versenyek rendszeres résztvevõi és folyamatosan jó eredményeket érnek el.

Ákossal megbeszéltük, hogy mennék egy olyan "eszünkamitakonyhaad" típusú degusztálásra édesanyámmal, bepótolandó az elmaradt születésnapi bockbisztrózást.

Kedves ismerõsök mind a konyhán, mind a szervízben, szép idõ, hangulatos környezet, mi kellhet még egy jó vacsorához? Persze az isteni ételek, amiben itt nem volt hiány.

Az amuse egy fehérspárga leves volt, ropogós rebarbara brunoise-zal. Friss, jóízû, a rebarbarától kellemesen savanykás, ideális köszöntõfalat.

Az elõétel sült kacsamáj, vörösboros meggyel, házi mazsolás kaláccsal és zöldség pürével.

Nekem ez volt az egyik kedvencem az este folyamán, valószínûleg a hízott máj iránti imádatom okán. Nehezen tudok betelni a máj nyújtotta gyönyörökkel, fõleg ha ilyen jól van elkészítve, kiváló alapanyag (van aki a karakteresebb izû májat szereti), isteni kombináció a meggyel és a kaláccsal, a zöldség pedig kellemes kis alaphangot teremt a tányéron.



A következõ fogás "egyszerû" zöldborsó leves:-) A mélytányérba voltak szépen kitálalva a szilárd alkotóelemek és az asztalnál töltötték rá a levest. Sajnos a fényképezéssel elkéstem egy kicsit. Volt benne püré, egész borsó, zöldség koceka (ahogy Mutter mondja) es egy ízletes derelye. Átütõ zöldborsó íz, játékos textúrák, édesanyám csak nézett, hogy zöldborsó levesbõl bizony ilyet is ki lehet hozni!



A hal fogás fogas volt "lecsóval". Egy jóízû, könnyû paprikas, paradicsomos mártás közepén a feszes húsú hal, tetején friss zöldségek apró kockára vágva. Igazi magyar alapanyagok, magyar ízek egy kicsit megújítva, átkomponálva, finomítva.


A fõétel borjú szûz, húspogácsával, friss gombákkal, zellerpürével, puliszkával és egy kis friss (úgy emlékszem) retek-uborka salátával, könnyû jus-vel. A fotón látható rendetlenség az én hibám, elfelejtettem idõben lefényképezni és összemaszatoltam a tányért...:-(
A hús rózsaszínre készült, omlós, a húspogácsa kellemesen fûszeres, a gombák épp, hogy csak átforrósítva és az egyik legütõsebb elem a zellerpüré. 100% zeller íz, zöldjével turbósítva, színezve, mennyei! A puliszka krémes, legjobb arcát tényleg a rajta levõ kis salátával adja. Nem túl sok elem a tányéron, nem eltúlozva, minden nagyon jóízû, és pont mire minden ízpárosítást kipróbál az ember, már el is fogy, kellemes hiányérzetet hagyva, hogy ebbõl kérek még!!!! A sorbet szerepét érett kecskesajt tölti be, kis csírával és fügelekvárral, ciabatta ropogóssal. Nem is annyira sorbet szerepe van talán, mint ahogy a felszolgáló mondja, hanem egy kis sajtfogás. A sajt érett, intenzív ízû, a lekvár nagyon finom, pár kanállal tudtam volna még repetázni belõle:-)
A desszertrõl sajnos nem készült fénykép, egy meggyes piskóta volt, vaníliás krémmel, ha jól emlékszem házi fagyival.
Finom, nem túl édes, jó állagok és persze gyönyörû tálalás!
Ezúton is szeretném még egyszer megköszönni az Alabárdos csapatának a felejthetetlen estét és a kiváló vacsorát!
Úgy döntöttem, néhány szót ezentúl számûzök a szótáramból! Nincs többé polenta, chips és foie gras, van viszont puliszka, ropogós és hízott máj. Ha valakinek van még ötlete, mit lehetne felvenni a szótárba, írja meg mindenképp!
A derelye/ravioli nálam nem játszik, mert nálunk a derelye burgonyás, szilvásgombós szerû tésztából készült és máig tartom a
És, hogy többek között, miért Budapest a legszebb város a világon!? Vagy ha nem is mindig a legszebb, de mindenképpen a legkedvesebb!!! :-)

A hét további gasztro és baráti élményekkel folytatódott, többek között egy 12 fogásos degusszal a Pesti Lámpásban, de ezekrõl majd késõbb.
Ja, és kedden voltam a MÁK-ban is David kollegámmal, csak annyit mondanék, minden igaz amit írnak róla. Eszméletlenül finom, csak meg kell fizetni. Ennyi:-) Egyszer mindenki menjen el oda, ez nem kérés, hanem felszólítás!!!! :-)








Folytats a blogon ... stagiare.blogspot.com/2010/06/alabard...

sponsored links

Keres?s