Akár most is gyûjthetõ a közönséges boróka termése - fûszernek, teának, borókavíznek

2013-01-05

sponsored links


Teát készítettem a frissen gyûjtött borókabogyóból, ill. a friss és összetört, C-vitamintartalmú tobozbogyók áztatásával is kísérleteztem. A szárított termések elveszítik C-vitamin tartalmukat, ezért a frissen gyûjtöttbõl érdemesebb áztatott italt készíteni. Áztatva (kb. fél napig) nem kaptam olyan karakteres ízt, mint korábban a fenyõtû áztatásával. A tea enyhén boróka ízû, a borókavíz alig ízesedett. Legközelebb több bogyóval, tovább áztatva, ill. más növénnyel keverve próbálkozom.

A boróka elõfordulásáról:
Valaha országszerte gyakoribb lehetett a közönséges boróka (Juniperus communis). Egykor a Mecsekben is volt sok. Legalábbis ezt írta a Mecsek nagy botanikusa Horvát Adolf Olivér. Ma már csak elvétve találkozni egy-egy öreg példánnyal, fiatalokat pedig sajnos egyáltalán nem látok. Szilveszteri túránkon egy ilyen öreg terméses borókával is találkoztunk. Néhány terméses ágacskát hoztam is a sajnos a szél, hó vagy vandálok által kitört ágairól. Ki tudja meddig él még. Az ország két nagy ?õsborókása? a barcsi-darányi és a bugaci is jelentõs részben leégett az elmúlt években. Hogy mennyire lehet vadon találkozni más tájainkon ezzel fajjal, kevésbé tudom, de fõképp hegy- és dombvidékeinken elõfordul. A környezõ igazi hegyekben gyakoribb.

Termését, tobozbogyóit, csak az érett, második éveseket, a hamvas kékeket gyûjtik, leginkább lerázogatva, mert ...

Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2013/01/akar...

sponsored links

Keres?s