Akara

2010-04-21

sponsored links


A fekete szemû babbal, azaz a black eyed pea-vel nem a gasztronómia kapcsán találkoztam elõször, hanem az ezen a néven futó kaliforniai zenekar révén. Annyi közük van ehhez az Ázsiában, Közel-keleten, Amerikában és Afrikában elterjedt hüvelyeshez, hogy Amerikában ezt a babfélét soul food-nak, azaz afro-amerikai ételnek tartják, a zenekar pedig a soul-ból eredezteti zenéjét.
Nos, ezzel az igencsak apró szemû babbal már többször összefutottam ilyen-olyan receptekben, de a kipróbálásra csak most került sor. Már régóta szemezek egy afrikai recepttel, az akarával, ami náluk lehet elõétel, reggeli, köret, vagy szendvics alkotórésze, sõt gyorsételként utcai árusok is árulják, pedig egyáltalán nem gyors az elkészítése. Igazi türelemjáték, de egy szép, nyugodt napon bevállalható.

2-3 személyre
20 dkg fekete szemû bab
1 közepes fej vöröshagyma
3 cm-es friss reszelt gyömbér
1 kk chili
1 kk cayenne bors
1 kk édes paprika
1 tojás
8 dkg kukorica liszt
1 tk sütõpor

kb 1 dl víz
olaj a sütéshez

A babot alaposan megmosom, beáztatom éjszakára. Ha ez megvan, akkor a babszemeket két ujjam közé fogva összenyomom és lehúzom a héját. Ezt minden egyes babszemnél megismételjük, szóval ez az a türelemjáték, amit a bevezetõben említettem. Amúgy gyönyörûen kiugranak a babszemek a héjukból, de a 20 dkg az már egy mennyiség.
Innentõl kezdve a babpogácsa elkészítése gyerekjáték:  a vizet és a tojást a lehéjazott babhoz adom és kézi mixerrel pürésítem. Ezután az összes hozzávalót belekeverem, és jó ha pihentetem 1-2 órán át vagy akár egész éjszaka.
Kézzel hosszúkás alakúra formázom a babpürét és forró olajban kisütöm. Afrikai csípõs szósszal és zöld salátával tálalom.


Afrikai csípõs szósz (lightos verzió, de így is csíp rendesen)
1 nagy piros vagy zöld kaliforniai paprika
1 piros friss chili
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg paradicsomsûrítmény
1 ek citromlé


A paprikákat feldarabolom és egy kis vízben felteszem fõni. Pár perc után hozzáadom a paradicsomsûrítményt, a fokhagymát és az apróra vágott vöröshagyma felét. Sózom. 30 percig kis lángon, fedõ alatt fõzöm. Ha túlságosan besûrûsödik, vizet öntök hozzá. Ha kész, botmixerrel pürésítem, és citromlével ízesítem. Végül az aprított vöröshagyma másik felét is hozzákeverem. Hidegen is, melegen is tálalhatom.

És végül egy kis ízelítõ a másik Black Eyed Peas-bõl is. Zseniális!


Folytats a blogon ... labdarozsa.blogspot.com/2010/04/black...

sponsored links

Keres?s