Ajándék ringló 1. rész-fûszeres lekvár
sponsored links
Pár napja kaptam egy adag ringlót. Nagyon szép és illatos ringló volt. Egyik felébõl - az érettebb darabokból - egy adag fûszeres lekvár, a kevésbé érett darabokból fûszeres-ecetes savanyúság készült.
Van egy jó szilvalekvár receptem, azt használtam most is. Nagyon kényelmes kis eljárás. A gyümölcs egy napig áll az ecetes cukorban, aztán jöhet a kevergetés nélküli hosszú fõzés. Nem tévedés, kavargatni tilos, mert leég! Amikor megfõtt, utána kell 20 percig keverni, hogy jó krémes legyen. Én ekkor tettem bele a fûszereket is. Ringlónál is mûködik, kicsit kevés lett benne a cukor, de így pl. sült húsok mellé is jó lehet. Kissé savanykás, enyhén fûszeres.
Az ecetes változat sem bonyolult, viszont kicsit szokatlan annak, aki nem evett még savanyított gyümölcsöt. Ízlés kérdése.
Elõször itt a lekvár.
Hozzávalók:
2 kg ringló
25 ml 15%-os ecet
25-30 dkg gyümölcscukor (lehet kicsit több is)
1 tk õrölt fahéj
? tk õrölt szegfûszeg
1 csillagánizs
6 db 350 ml-es befõttesüveg ...