A VIL?G LEGFINOMABB KETCHUP RECEPTJE
sponsored links
Egy r?gi magyar mond?s szerint, olvastam valahol, nincs
rossz ?tel, csak kev?s ketchup :D
A ketchup (ejtsd kecsap vagy kecs?p)- egy vil?gszerte
n?pszer? paradicsomos, f?szeres, savanyk?s m?rt?s. Fiatalasszony korom ?ta haszn?lom ezt a receptet, finomabbat m?g sehol nem ettem, legfeljebb eme recept
szerint elk?sz?tve m?sn?l :) . Hiszen b?rki k?stolta ezt a m?rt?st, r?gt?n vitte
a receptj?t, ?gy ker?lt el t?lem a vil?g
minden t?j?ra.
Eredetileg id?s, kedves szomsz?dasszonyomt?l kaptam, aki sok
mindent bef?z?tt t?l?re, eml?k?re hadd szerepeljen itt lejegyezve a neve h?l?m
jel??l- Ivanyiga B?zsike n?ni.
Vastagfal?, -alj? ed?nyt haszn?ljunk, pl. kukt?t. Ez alap
mennyis?g, ?rdemes felszorozni, ?s t?bbet bef?zni bel?le. R?gebben ?tsz?r?s
adag f?tt egyszerre.
Hozz?val?k:
1 kg paradicsom (gyakran haszn?ltam el?re bef?z?tt
paradicsoml?t, amit direkt f?lretettem a ketchup bef?z?shez)
? kg h?sos paradicsompaprika
300 g hagyma
A hozz?val?kat apr?ra v?gjuk, egy ?ra f?z?s ut?n k?zi h?sdar?l?n
ledar?ljuk. Vagy pedig mindezt k?ses mixerben ledar?ljuk, de ne teljesen
homog?nre, ?s lass? t?z?n s?r?re f?zz?k a f?szerekkel. Id?nk?nt megkeverj?k. Adunk m?g hozz?:
100 g cukrot, 1 dl 9 %-os ecetet, 40 g s?t (ez lehet kevesebb is, k?stolni kell, el ne s?zzuk).
100 g cukrot, 1 dl 9 %-os ecetet, 40 g s?t (ez lehet kevesebb is, k?stolni kell, el ne s?zzuk).
F?szeres teatoj?sba vagy kis g?zbe tesz?nk:
5 db szegf?szeget, ?r?lt is j?, 1 sz?r zellerz?ldet, bele is tehetj?k, de akkor a v?g?n ki kell hal?szgatni, ezen k?v?l m?g 2 bab?rlevelet, 2 ev?kan?l must?rt, 2 mokk?skan?l dar?lt fekete borsot (kevesebb is lehet).
Lass? t?z?n p?r ?ra alatt f? s?r?re, a v?ge fel? m?r gyakrabban kavarjuk ?t, mert, ahogy s?r?s?dik, k?nnyebben lekap az alja.
5 db szegf?szeget, ?r?lt is j?, 1 sz?r zellerz?ldet, bele is tehetj?k, de akkor a v?g?n ki kell hal?szgatni, ezen k?v?l m?g 2 bab?rlevelet, 2 ev?kan?l must?rt, 2 mokk?skan?l dar?lt fekete borsot (kevesebb is lehet).
Lass? t?z?n p?r ?ra alatt f? s?r?re, a v?ge fel? m?r gyakrabban kavarjuk ?t, mert, ahogy s?r?s?dik, k?nnyebben lekap az alja.
Forr?n ?vegekbe adagoljuk, tetej?re tesz?nk egy csipet
szalicilt, amit bont?s ut?n kiskan?llal leszedhet?nk. Bele is keverhetj?k a
szalicilt, aki a n?trium benzoesavat kedveli, azt tegyen hozz?. Lez?rjuk az
?vegeket ?s sz?raz dunsztba rakjuk pihenni egy napra.
Vajas- vagy diszn?zs?ros keny?rrel, pizz?ra, s?ltkrumpli
vagy h?s mell? k?n?ljuk.
Im?dom pl. meleg szendvicshez: s?t?pap?rra helyezett, alul-fel?l
megvajazott keny?rszeletre kolb?sz vagy szal?mi karik?k, f?tt toj?s karik?ra
v?gva, ketchup ker?l ?s mindezt b?ven megsz?rom lereszelt kem?nysajttal. S?t?ben k?szre
s?t?m kb 10-15 perc alatt, am?g a sajt r?olvad, pirul kicsit). Egy forr? boros
te?val kit?n? vacsora.
Facebookon is megtal?lhat?ak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu