A szingliknek is jár a harcsa csuszával
sponsored links
A tizenöt-húsz fõre, bográcsban készült harcsapaprikással persze nem veszi fel a versenyt, de nem is ez a célja. Ez egy egyszerû, finom, szálkamentes paprikás harcsa, ami akár egy-két adagban is elkészíthetõ.
Személyenként számoljunk húsz-harminc deka filézett afrikai harcsát. Én olyat szoktam venni, amit nem nyúznak meg, csak a hal gerince mentén vágják le. Otthon egy pillanat alatt meg lehet szabadítani a bõrétõl, ha a filét a bõrös felével egy deszkára helyezzük, a farkát egyik kezünkkel lefogjuk, majd egy közepesen éles késsel a vastagabb rész felé haladva, egy-két határozott mozdulattal hosszú, lapos vágást ejtünk, inkább csak toljuk elõre a kést. Ha túl éles a szerszám, akkor könnyen elvágja a hal bõrét, és akkor vacakolhatunk, ha viszont életlen, akkor meg csak maszatolás lesz a vége.
Két személyre:
? 40 dkg filézett, felkockázott afrikai harcsa
? 1 fej vöröshagyma (100 gramm), apróra vágva
? 1 teáskanál zsír
? 1 teáskanál fûszerpaprika
? 1 teáskanál sûrített paradicsom
? só, bors
? 8 lap lasagne tészta, négyzetesre törve
? túró, tejföl, kapor
Az elõkészített, felkockázott harcsát sózzuk be. A hagymát egy serpenyõben a kevés zsíron finoman dinszteljük meg, amikor megpuhult, öntsük fel két deci vízzel, forraljuk át még egyszer, majd turmixoljuk le. Fehér, tejszerû masszát kapunk. Ezt tegyük vissza a serpenyõbe, adjuk hozzá paprikát és a paradicsomot. Ekkor mehet bele a harcsa, amit lassú tûzön fõzzünk negyed óráig, húsz percig. Ha kevésnek találjuk a levét, akkor egy kis vízzel pótoljuk.
Közben fõzzük ki a tésztát. Azért készítjük összetördelt lasagne lapokból, mert így rusztikus, lebbencsszerû köretet kapunk, ami a durumliszt miatt kellõ tartással is bír. Hat-nyolc perc elég neki, de fajtától is függ, inkább kóstolgassuk. Közben keverjünk össze egy-két evõkanál túrót és tejfölt egy-egy arányban, tegyünk hozzá frissen metélt kaprot ízlés szerint, és ezt keverjük hozzá az elkészült tésztához.
Ha a harcsa megfõtt, még egyszer ellenõrizzük a sót és a borsot, majd egy kis kaporral díszítve, egy jó pohár vörösborral tálaljuk.