A pogácsába sem árt egy kis bab

2014-01-23

sponsored links

Nem túlzás azt állítani, hogy a bab a sváb konyha egyik jolly jokere. Nem véletlen, hogy minden házi veteményesben helye volt, és rengeteg ételt készítettek belõle. Ugyan manapság a bablevesnél és a babfõzeléknél már nem nagyon merészkedünk messzebbre, de ez a zöldség még számtalan felhasználási lehetõséget kínál. A fõtt babot a sváb családokban gyakran ették káposztával, hagymával, nokedlival, készítettek belõle pörköltet, salátát, és többek között tortát, de még kenyeret is. A babos pogácsa a borozgatások kiváló kísérõje lehet.

jo009.jpg

A babot készítsük el elõre, áztassuk be egy éjszakára, fõzzük meg, majd hûtsük ki. Ha erre nincs idõ, akkor nem nagy vétek levenni egy húszdekás babkonzervet a polcról, és máris haladhatunk tovább. Ha van kéznél húsdarálónk, akkor daráljuk át a fõtt babot, de ha jól áttörjük, és átkeverjük egy villával, az is megfelel. Az élesztõt egy deci enyhén megcukrozott tejben futtassuk meg, keverjük hozzá a tejfölt, az egyik tojást, a felolvasztott zsírt és a borsot. Ezt a keveréket pihentessük egy fél órán át, majd keverjük hozzá a lisztet és a sót, gyúrjunk tésztát belõle, amit szintén tegyünk félre harminc percre.

A megkelt tésztánkat nyújtsuk ki másfél-két centiméteresre, egy késsel irdaljuk be a tetejét négyzetrácsosan, majd ízlés szerinti méretû szaggatóval vágjuk ki a pogácsáinkat. Ekkor verjük fel a másik tojást, kenjük meg vele a pogácsák tetejét, majd még egy picit sózzuk meg õket. Elõre melegített kétszáz fokos sütõben húsz-huszonöt perc alatt süssük barnára. Fantasztikus az illata, valószínûleg már forrón beleharapnánk, de azért várjunk egy kicsit, míg kihûl.

Hozzávalók:

? 500 gramm liszt

200 gramm fõtt fehér bab

200 gramm sertészsír

30 gramm nyers vagy egy tasak instant élesztõ

1 deciliter tejföl

1 deciliter tej

2 darab tojás

2-3 gramm õrölt bors

20 gramm só

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... pekeskifli.blog.hu/2014/01/23/a_pogac...

sponsored links

Keres?s