A majdnemkakaóscsiga...

2014-01-26

sponsored links


...vagylegalábbis a kakaóscsiga 18 éven felülieknek és nem is kakaós, hanem csokis. Már tavaly kinéztem magamnak az Édes Élet c. újságból. Ott Spirálkeksz néven fut, ami egy akkora marhaság, hogy csak na. Mert senem keksz, (a tésztája leginkább a vajas-levelesre emlékeztet) senem spirál. Ez egy egyszerû csokiscsiga, de csak kinézetre. Az apropóját az adta, hogy ipari mennyiségben szereztem be krémsajtot kettõ darab sajttortához és abból lecsaltam ehhez a recepthez huszonkettõ dekányit. Meg egy felet. Hogy mi keltette fel az érdeklõdésemet? Hát a töltelék. A leírás alapján nagyjából minden van benne, ami a kamrában megmaradt. Szárított egérfarok még éppen nem. Kíváncsi voltam tehát, hogy ennyi hozzávaló összepakolásából mi sül ki, a szó legszorosabb értelmében. Azt már a kezdet kezdetén is tudtam, hogy változtatni fogok az összetevõkön, merthogy ebben a töltelékben a leírás szerint alkohol is van, méghozzá meggylikõr. Na nekem olyanom nincs. Viszont a pálinkavariációk lehetõsége nálam végtelen számú. Én ehhez egy diópálinkát választottam. Ettõl lesz (vagy inkább lett volna) korhatáros. Igazából ez akár egy jó ürügy is lehetne :D. Simán rámondhatjátok a gyereknek, hogy ezt bizony nem eheti meg az alkoholtartalma miatt, de a kevésbé aggodalmaskodó szülõk (hogyfinomlegyek), mint amilyen én is vagyok, észre sem veszik, ahogy egy-egy csiga eltûnik a gyermekben. 


 A hozzávalók elvileg 40 darabhoz vannak megadva, de nekem nem lett belõle 40. És sajnos már nem tudom megszámolni az összeset, de szerintem megálltunk a 30-nál. Leírom elõször az eredetit, hátha valaki azt akarja elkészíteni.

A tésztához:

32 dkg liszt
3 ek. porcukor
1/4 tk. só
22,5 dkg hideg teavaj
22,5 dkg hideg  krémsajt
2 ek. tejföl
1 tk. vaníliaaroma (én inkább kikapargattam egy rúd vanília magjait)

A töltelékhez:

12 dkg minimum 70%-os étcsoki
10 dkg jó minõségû tejcsoki együtt felolvasztva
1 ek. teavaj
2 ek. keserûkakaópor
6 dkg. porcukor
34 dkg meggylekvár (én málnalekvárt használtam és kevesebbet, csak kb. 25 dkg-ot)
6 dkg kekszmorzsa (én darált diót használtam, pontennyit)
2 ek. meggylikõr (én diópálinkát használtam és duplaennyit)

kell még hozzá egy sárgája elhabarva.



A lisztet a porcukrot és a sót összeszitáltam, elmorzsoltam benne a kockára vágott hideg vajat. A hideg krémsajtot kikevertem a tejföllel, belekapartam a vaníliamagokat, és begyúrtam a lisztes résszel, elég ragacsos kis tészta keveredett belõle, tehát én hintettem rá még egy kevés lisztet, hogy jó, rugalmas résztát lehessen gyúrni belõle. Aztán 1 órát hûtöttem az ablakban, de a hûtõ is megteszi :)

A töltelékhez megolvasztottam a csokikat, és belepakoltam minden mást, majd hagytam kihûlni. A pihentetés után két részre osztottam a tésztát és nagyjából téglalap alapkúvá nyújtottam. Alulra egy réteg tészta, rá a töltelék fele, rá egy réteg darált dió, aztán megint tészta, rá a maradék töltelék, még egy réteg darált dió, óvatosan fel kell tekerni és egy órára be kell tenni a mélyhûtõbe. Egészen jól megszilárdul ahhoz, hogy szép vékonyra lehessen szeletelni. Nagyjából fél cm vastag szeleteket vágtam belõle, egy részét pálcikára szúrtam, a többit pedig csak úgy snassz tettem a sütõpapírral kibélelt tepsibe. Megkentem tojássárgával és még extrán megszórtam darált dióval. 190 fokon 20 perc alatt sült meg. 

Ha nagyon õszinte akarok lenni, akkor - lehet, hogy velem van a baj - de én sokkal többet vártam tõle. Valahogy úgy éreztem, hogy olyan ízeket passzíroztam össze, amiknek durván jól kell kiegészíteniük egymást. De ez csak egy szimplán finom csokiscsiga. Ha kihagytam volna belõle a lekvárt, marad a kétféle felolvasztott csoki, meg egy kevés vaj, szerintem ugyanez lett volna a végeredmény. Pont a lényeg nem dominál benne. A lekvár és az alkohol. Természetesen nagyon finom, de nálam nem jutott egyébként a top10-be.  A tésztája viszont nagyon jó, még nem csináltam krémsajt hozzávalóval tésztát, talán azt mondanám, hogy eddig nekem ez hasonlít a legjobban a kakaóscsigák tésztájához. Na jó próbálkozást :)

Folytats a blogon ... lightwalkbydorka.blogspot.com/2014/01...

sponsored links

Keres?s