A legjobb mogyoróvajas csokis keksz
sponsored links
Egy ideje már várakozott egy üveg mogyoróvaj a hûtõben. Többször megnéztem, a neten is körbenéztem, hogy mit is csinálnék vele, aztán újabb hónapra úgy felejtettem. Nemrég viszont rájöttem, hogy, ha így folytatom, akkor életem elsõ üveg mogyoróvajának lejár a szavatossága, úgyhogy nem volt mit halogatni tovább, pillanatok alatt eldöntöttem, hogy mit akarok:)
Elõre figyelmeztetek mindenkit, hogy, hogy ezt a kekszet nehéz lesz több napig tartogatni. Én magam hihetetlen hõsiességgel napi egy darabot ettem uzsonnaként, egy jó koffeinmentes kávéval, illetve 3 darabot elajándékoztam, pedig most, hogy fogyóban van, már erõsen kétlem, hogy teljesen magamnál voltam közben:D
Az eredeti recept itt található, szokás szerint változtattam rajta egy keveset.
Mogyoróvajas csokis keksz
- 12 dkg puha vaj
- 15 dkg sötét, melaszos nádcukor (vagy csak barna nádcukor)
- 12 dkg méz
- 19 dkg mogyoróvaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 13 dkg teljes kiõrlésû liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- fél kávéskanál só
- 9 dkg zabpehely
- 15 dkg gyümölcscukros, diabetikus étcsoki, kockákra vágva
Elõször összekevertem a vajat, a mogyoróvajat, a nádcukrot és a mézet, majd hozzáadtam a tojást és a vaníliát, míg teljesen egynemûvé vált. Ekkor belekevertem a sót és a zabpelyhet, a csokit, illetve a szódabikarbónát és a lisztet.
A végére számomra már nem volt fakanállal keverhetõ, így kézzel dolgoztam össze. Nem baj, ha morzsolódik, csak az összes lisztet vegye fel.
Én fagyis kanállal adagoltam, ebbe szerintem kb. másfél evõkanálnyi tészta fért, majd még kézzel gömbölyítettem rajtuk, mivel én nagyszemû zabpelyhet használtam, így az jobban belesimult a tésztába. Sütõpapíros tepsibe pakoltam õket, kb. 2 ujjnyi helyet hagyva köztük. Amikor a tepsi megtelt, egy sima aljú pohárral laposra nyomkodtan õket, aztán mehetett az elõmelegített sütõbe.
Az eredeti receptben 6-9 percet ír, nekem 10 percnél még nagyon puha volt a teteje, így kb. 13 percig sütöttem õket. Így az aljuk már megbarnul, viszont cserébe finom ropogós lett, amikor kihûlt.
Ha puhábbra szeretnéd, akkor (sütõtõl függõen persze) kb. 11-12 percig érdemes sütni közepes lángon.