A HÚSMENTES HÉTFÕ JEGYÉBEN: HIDEG KÓKUSZTEJES CÉKLALEVES KECSKESAJTTAL

2014-01-23

sponsored links



Errefelé nagy divatnak számít a húsmentes hétfõ, amit én nagyon is kedvelek. Nem csak az iskolában próbálják meg ezt szem elõtt tartani, de az üzletek polcain is nagy betûkkel hívják fel erre a vásárlók figyelmét. Mivel tegnap éppen húsleves volt nálunk, - a fiaim szinte egyedül ezt a levest eszik meg szívesen-, ma ideje volt húsmentesre váltani legalább nekem.
A cékla legalább annyira megosztó dolog, mint a kelbimbó. Évekig én sem lelkesedtem érte, de akkor elkezdtem fõzés helyett a sütését választani és hopp, megkedveltem. Csakúgy mint a karfiol vagy a brokkoli, de még hosszan sorolhatnám a zöldségeket, a sült céklának is sokkal, de sokkal nyerõbb az íze mint fõtt társának. Ezt a levest annak is érdemes kipróbálni, aki nem szereti a céklát, mert szerintem ez tényleg nagyon finom lett. Legközelebb annyi változtatást mindenképpen végrehajtanék, hogy a kecskesajtot meggrillezném, mély tányérba tenném, és úgy önteném körül egy szép kancsóból a hideg levessel..... szerintem az elég különleges lenne és megállná a helyét egy romantikus vacsora vagy ebéd elõételeként.


Hozzávalók kb 2 személy részére:

4 db kisebb méretû nyers cékla
kevés olívaolaj
1 konzerv kókusztej 
1 alma
1 narancs (vagy vérnarancs) leve
csipet só


kb 10 dkg francia típusú kecskesajt
kevés kakukkfû a tálaláshoz


  1. A sütõt elõmelegítem 180 fokra. A céklákat megmosom, szárát levágom és héjastól egy alufóliával béelelt sütõlemezre teszem. Kevés olívaolajjal meglocsolom, picit megsózom és betekerem a fóliába. Mérettõl függõen 40 percig vagy egy óráig sütöm, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen belemegy.
  2. Ekkor kiveszem, hagyom langyosra hûlni, majd egy kesztyûben lehúzom a héját és nagyobb darabokra vágom. Az almát meghámozom, magját eltávolítom és felkockázom. 
  3. A céklát, almát egy késes robotgépbe teszem és pürésítem. Hozzáadom a kókusztejet, a narancs levét, kevés sót, ezzel is tovább mixelem  a robotgépben majd egy lábasba öntöm és pár perc alatt összefõzöm.
  4. Ha szükséges még további sóval, esetleg narancslével ízesítem. (Nem szabad elfelejteni, hogy hidegen más lesz az íze így érdemes hûtés után mégegyszer megkóstolni! )
  5. Ezután sûrû szitán átszûröm. A pépet félreteszem, a levet pedig egy éjszakára alaposan behûtöm.
  6. Tálalás elõtt újra megkóstolom, ha kell még ízesítem.   A kecskesajtot kevés olívaolajjal kikent sütõmelemezen meggrillezem. Friss kakukkfûvel díszítem. 
és joggal megkérdezhetitek mi történik a cékla-alma péppel: Ezt ettem Éci megmondja! Én kipróbáltam és nagyon-nagyon finom volt! 





Folytats a blogon ... coffeinmentes.blogspot.com/2014/01/a-...

sponsored links

Keres?s