A HÚSMENTES HÉTFÕ JEGYÉBEN: HIDEG KÓKUSZTEJES CÉKLALEVES KECSKESAJTTAL
sponsored links
Errefelé nagy divatnak számít a húsmentes hétfõ, amit én nagyon is kedvelek. Nem csak az iskolában próbálják meg ezt szem elõtt tartani, de az üzletek polcain is nagy betûkkel hívják fel erre a vásárlók figyelmét. Mivel tegnap éppen húsleves volt nálunk, - a fiaim szinte egyedül ezt a levest eszik meg szívesen-, ma ideje volt húsmentesre váltani legalább nekem.
A cékla legalább annyira megosztó dolog, mint a kelbimbó. Évekig én sem lelkesedtem érte, de akkor elkezdtem fõzés helyett a sütését választani és hopp, megkedveltem. Csakúgy mint a karfiol vagy a brokkoli, de még hosszan sorolhatnám a zöldségeket, a sült céklának is sokkal, de sokkal nyerõbb az íze mint fõtt társának. Ezt a levest annak is érdemes kipróbálni, aki nem szereti a céklát, mert szerintem ez tényleg nagyon finom lett. Legközelebb annyi változtatást mindenképpen végrehajtanék, hogy a kecskesajtot meggrillezném, mély tányérba tenném, és úgy önteném körül egy szép kancsóból a hideg levessel..... szerintem az elég különleges lenne és megállná a helyét egy romantikus vacsora vagy ebéd elõételeként.
Hozzávalók kb 2 személy részére:
4 db kisebb méretû nyers cékla
kevés olívaolaj
1 konzerv kókusztej
1 alma
1 narancs (vagy vérnarancs) leve
csipet só
kb 10 dkg francia típusú kecskesajt
kevés kakukkfû a tálaláshoz
- A sütõt elõmelegítem 180 fokra. A céklákat megmosom, szárát levágom és héjastól egy alufóliával béelelt sütõlemezre teszem. Kevés olívaolajjal meglocsolom, picit megsózom és betekerem a fóliába. Mérettõl függõen 40 percig vagy egy óráig sütöm, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen belemegy.
- Ekkor kiveszem, hagyom langyosra hûlni, majd egy kesztyûben lehúzom a héját és nagyobb darabokra vágom. Az almát meghámozom, magját eltávolítom és felkockázom.
- A céklát, almát egy késes robotgépbe teszem és pürésítem. Hozzáadom a kókusztejet, a narancs levét, kevés sót, ezzel is tovább mixelem a robotgépben majd egy lábasba öntöm és pár perc alatt összefõzöm.
- Ha szükséges még további sóval, esetleg narancslével ízesítem. (Nem szabad elfelejteni, hogy hidegen más lesz az íze így érdemes hûtés után mégegyszer megkóstolni! )
- Ezután sûrû szitán átszûröm. A pépet félreteszem, a levet pedig egy éjszakára alaposan behûtöm.
- Tálalás elõtt újra megkóstolom, ha kell még ízesítem. A kecskesajtot kevés olívaolajjal kikent sütõmelemezen meggrillezem. Friss kakukkfûvel díszítem.
és joggal megkérdezhetitek mi történik a cékla-alma péppel: Ezt ettem Éci megmondja! Én kipróbáltam és nagyon-nagyon finom volt!