A hal ? 1. rész
sponsored links
A hal ? 1. rész
Nagy hal rajongó vagyok, ennek sajnos nem kedvez szeretett kis országom, és városom, azaz Budapest földrajzi elhelyezkedése. Mivel a csirkét nagyon unom, a tonhalkonzerv is lassan az uncsikaja listámra kerül, kénytelen voltam kitalálni valamit, hogy megdobjam Magyarország átlag halfogyasztást. A halak egészségügyi hatásairól mindenki hallott, nyilván az ezzel párhuzamosan futó ?ellenhadjáratokról? is, azaz túlhalászott, és szennyezett tengerek, higanyos hal stb, mindenki döntse el maga, hogy melyik tábor felé húz, úgyis talál cikket annak ellenkezõjére?J. Én szeretem a halat, és ha minden élelmiszerben az ellenséget látnám, már rég fényevõ lennék. De visszatérve a halra, az egyik bevásárlóközpont új hiperében remek halpult van, majdnem felsírtam a gyönyörtõl mikor megláttam. Végre nem csak lazac, afrikai harcsa, pangasius (juteszembe, ha utóbbit bárkinek is eszébe venni, elõször guglizza be. Ez nem hal, ez egy szörny.Pfúj.meg ne edd!!!) van, hanem a vörös sashimi tonhaltól, az ördöghalon át, a halibutig minden. Bár nem olcsó (értsd:baromi drága), és nem tipikus hóvégi kaják, mégis azt javaslom, aki teheti, legalább heti egyszer vegyen belõlük, meg fog változni a halról alkotott eddigi véleménye.
Ilyen hosszú bevezetõ után akkor jöjjön aminek jönnie kell, ezennel egy halas sorozat veszi kezdetét
Tandoori halibut, juhtúrós gombával
Halibút az a város, ahol a nagyon híres halak élnek. Muhahaha.
A halibut az egy hal (döbbenet!), méghozzá laposhal. Húsa ízletes, tömör, fehér. Simán sóval, citrommal grillezve is mennyei. De nekem van úgy kb (nem túlzok) 80 féle fûszerem otthon, és bár egyszerûnek indult, ahogy az nálam lenni szokott, elszabadult az alkotói pokol, és egészen más lett belõle. Amúgy nem bonyolult, gyorsan megy, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg halibut filé (két szeletben)
1 pohár natúr joghurt
1 fokhagyma felaprítva
2 ek citromlé
1 ek szójaszósz (vagy halszósz, ha van otthon)
1 ek õrölt koriander mag
1 ek õrölt kömény
1 kk õrölt gyömbér (vagy friss)
1 ek zöld curry por (vagy sárga ha nincs más)
1 ek pirospaprika
1 ek mogyoróolaj (vagy oliva ha éppen nincs más)
1 ek kurkuma
1 ek paradicsompüré
bors, só (mivel a szójaszósz is sós, ezzel óvatosan)
1 ek nyírfacukor, vagy édesítõ
Borsikafû és menta opcionális, nekem az elõbb volt otthon, hát tettem bele.
Köret:
6 nagy fej (grill) gomba
olivaolaj (extraszûz?nyilván)
10 dkg juhtúró
borsikafû, vagy petrezselyem
Összekeverem a hal hozzávalóit a joghurton kívül, majd megfürdetem benne az állatot (lehet benni állni hagyni 10 percet, vagy akár egy éjszakát is). Megmosom a gombákat (akinek kedve van hámozza), alufóliával kibélelek egy tepsit, kikenem olivaolajjal. A gombáknak kitépem a szárát, és öntök egy kis olivaolajat a kalapba, majd elosztom a juhtúrót bennük, tetejét megszórom borsikafûvel. Sûtõben kb 15 perc alatt szépen meggrillezem, amíg sül a hal.
A két halszeletet kiveszem a pácból, majd egy mélyebb serpenyõben mindkét oldalát 2-3 percig elõsütöm olivaolajon. A pácban elkeverem a joghurtot is, majd amikor a hal mindkét oldalon kész, ráborítom a joghurtos szutyit, és 2-3 percig alacsony lángon összefõzöm. Érdemes megkóstolni a pácot, és pótolni, ha valami hiányzik belõle, (valaki csípõsen, valaki sósabban, valaki gyömbéresebben, valaki currysebben szereti) pótolom.
A gombával tálalom.
A félreértések elkerülése végett ez nem kifejezetten autentikus indiai étel, egy magára valamit is adó kalkuttai lehet, hogy a Gangeszbe ugrana kõvel a lábán ha meglátná, de szerintem mennyei! :)
Nagy hal rajongó vagyok, ennek sajnos nem kedvez szeretett kis országom, és városom, azaz Budapest földrajzi elhelyezkedése. Mivel a csirkét nagyon unom, a tonhalkonzerv is lassan az uncsikaja listámra kerül, kénytelen voltam kitalálni valamit, hogy megdobjam Magyarország átlag halfogyasztást. A halak egészségügyi hatásairól mindenki hallott, nyilván az ezzel párhuzamosan futó ?ellenhadjáratokról? is, azaz túlhalászott, és szennyezett tengerek, higanyos hal stb, mindenki döntse el maga, hogy melyik tábor felé húz, úgyis talál cikket annak ellenkezõjére?J. Én szeretem a halat, és ha minden élelmiszerben az ellenséget látnám, már rég fényevõ lennék. De visszatérve a halra, az egyik bevásárlóközpont új hiperében remek halpult van, majdnem felsírtam a gyönyörtõl mikor megláttam. Végre nem csak lazac, afrikai harcsa, pangasius (juteszembe, ha utóbbit bárkinek is eszébe venni, elõször guglizza be. Ez nem hal, ez egy szörny.Pfúj.meg ne edd!!!) van, hanem a vörös sashimi tonhaltól, az ördöghalon át, a halibutig minden. Bár nem olcsó (értsd:baromi drága), és nem tipikus hóvégi kaják, mégis azt javaslom, aki teheti, legalább heti egyszer vegyen belõlük, meg fog változni a halról alkotott eddigi véleménye.
Ilyen hosszú bevezetõ után akkor jöjjön aminek jönnie kell, ezennel egy halas sorozat veszi kezdetét
Tandoori halibut, juhtúrós gombával
Halibút az a város, ahol a nagyon híres halak élnek. Muhahaha.
A halibut az egy hal (döbbenet!), méghozzá laposhal. Húsa ízletes, tömör, fehér. Simán sóval, citrommal grillezve is mennyei. De nekem van úgy kb (nem túlzok) 80 féle fûszerem otthon, és bár egyszerûnek indult, ahogy az nálam lenni szokott, elszabadult az alkotói pokol, és egészen más lett belõle. Amúgy nem bonyolult, gyorsan megy, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg halibut filé (két szeletben)
1 pohár natúr joghurt
1 fokhagyma felaprítva
2 ek citromlé
1 ek szójaszósz (vagy halszósz, ha van otthon)
1 ek õrölt koriander mag
1 ek õrölt kömény
1 kk õrölt gyömbér (vagy friss)
1 ek zöld curry por (vagy sárga ha nincs más)
1 ek pirospaprika
1 ek mogyoróolaj (vagy oliva ha éppen nincs más)
1 ek kurkuma
1 ek paradicsompüré
bors, só (mivel a szójaszósz is sós, ezzel óvatosan)
1 ek nyírfacukor, vagy édesítõ
Borsikafû és menta opcionális, nekem az elõbb volt otthon, hát tettem bele.
Köret:
6 nagy fej (grill) gomba
olivaolaj (extraszûz?nyilván)
10 dkg juhtúró
borsikafû, vagy petrezselyem
Összekeverem a hal hozzávalóit a joghurton kívül, majd megfürdetem benne az állatot (lehet benni állni hagyni 10 percet, vagy akár egy éjszakát is). Megmosom a gombákat (akinek kedve van hámozza), alufóliával kibélelek egy tepsit, kikenem olivaolajjal. A gombáknak kitépem a szárát, és öntök egy kis olivaolajat a kalapba, majd elosztom a juhtúrót bennük, tetejét megszórom borsikafûvel. Sûtõben kb 15 perc alatt szépen meggrillezem, amíg sül a hal.
A két halszeletet kiveszem a pácból, majd egy mélyebb serpenyõben mindkét oldalát 2-3 percig elõsütöm olivaolajon. A pácban elkeverem a joghurtot is, majd amikor a hal mindkét oldalon kész, ráborítom a joghurtos szutyit, és 2-3 percig alacsony lángon összefõzöm. Érdemes megkóstolni a pácot, és pótolni, ha valami hiányzik belõle, (valaki csípõsen, valaki sósabban, valaki gyömbéresebben, valaki currysebben szereti) pótolom.
A gombával tálalom.
A félreértések elkerülése végett ez nem kifejezetten autentikus indiai étel, egy magára valamit is adó kalkuttai lehet, hogy a Gangeszbe ugrana kõvel a lábán ha meglátná, de szerintem mennyei! :)