A frankfurti Grüne Sosse esete a zöld spárgával
sponsored links
E. az általam igen kedvelt Frankfurt am Main-ban járva nem feledkezett meg rólam, a mániákusról, és a helyi piacon igazi kincsre lelt, nevezetesen a zöld szószhoz való friss fûszercsomagra, amely nemcsak hogy a fûszereket tartalmazta, de 3 elkészítési módot is. Na nem mintha egy bonyolult receptrõl lenne szó, de azért nagyon autentisch und tüchtig kis csomag volt, igazán jó ötlet, azonnal neki is estem. A Grüne Sosse lényege természetesen az idénynek megfelelõ zöldfûszerek markáns jelenléte, így összetétele változó lehet, az én kis pakkom az alábbiakat tartalmazta (senkit nem áltatok azzal, hogy mindet azonnal felismertem): sóska (Sauerampfel), petrezselyem (Petersilie), snidling (Schnittlauch), turbolya (Kerbel), zsázsa (Kresse), spenót (Spinach), valamint porecs (Borretsch). Na már most, ez utóbbi összetevõ okozott egy kis fejtörést. Mert finom, ez vitathatatlan. De mi ez? Sajnos ezzel kapcsolatosan csak annyit sikerült kiderítenem, hogy fûszer, valamint sokat megtudtam Porec városáról is, mert a net következetesen a várost dobta ki minden keresési próbálkozásomra. Szóval kérem, aki tud valami közelebbit errõl az érdekes növényrõl, ossza meg velem. Elképzelhetõ, hogy valami más néven magam is ismerem, esetleg használom, de nem sikerült lenyomoznom. Maga a recept rendkívül egyszerû, tulajdonképpen az alapváltozat tojás nélkül írja le a szószt, az igazi - szerintem - a fõtt tojással készített, és lehet túróval is elkeverni a fûszereket, a variációk száma gyakorlatilag végtelen. Mint mondtam, én a majonézzel, fõtt tojással készített változatot preferálom, mert frankfurti kiruccanásaim alkalmával a helyi erõknél mindig ezt a fajtát kaptam, és nekem bevált. A fõtt, zöld spárga adja magát párként, de találkoztam már vele fõtt marhahús, csülök, és hasonlók mellett is. Frankfurtban mindenképpen a helyi almaborral ajánlják, de ezt csak bátraknak tanácsolom. Frankfurtot és a zöld szószt azonban mindenki próbálja ki bátran, csodás város, csodás emberekkel.
_________________________________________________
Hozzávalók:
friss zöldfûszerek,
tejföl;
3-4 fõtt tojás;
1/2 fej vöröshagyma;
2 gerezd fokhagyma;
mustár;
citrom;
oliva olaj;
só,
fekete bors;
zöld spárga.
Az egyik fõtt tojás sárgáját kikeverejük az oliva olajjal, 1 tk mustárral, sóval borssal, majd hozzáadjuk a tejfölt, egy kis facsart citromot, és elkeverjük, vagyis tulajdonképpen majonézt készítünk. A fõtt tojás sárgája, mint alap, azért jobb, mint a nyers, mivel ezáltal sûrûbb, krémesebb lesz majonéz. Ezt követõen a zöldfûszereket felaprítom, csakúgy, mint a vöröshagymát, valamint a fokhagymát, apróra vágom a fõtt tojásokat, és elkeverem a szósszal. Kész is, fõtt zöld spárgával tálalom.