A ferment?lt uborka ? t?lre

2019-10-20

sponsored links

fermubiteli1.jpg

Annyira megtetszett a s?s v?zben ferment?lt, szeletelt, hagym?val ?s fokhagym?val egy?tt savany?tott uborka, hogy ahogy fogyott, folyamatosan k?sz?tettem bel?le ut?np?tl?st. De az ?n h?t?szekr?nyem nem akkora, hogy tart?san nagy r?sz?t elfoglaljam bef?ttes ?vegekkel. Meg kellett pr?b?lnom ugyanebb?l tart?s v?ltozatot csin?lni. Nem boszork?nys?g, van, aki a ?rendes? kov?szos ubork?t is elteszi t?lre, belet?ve vagy tart?s?t?szert vagy bork?nt vagy mindkett?t. De valami?rt ?n ?ppen nem ezt akartam. Jobban tetszett az az ?tlet, hogy a megszokott, ?vek ?ta bev?lt s?s vizes uborka mint?j?ra alak?tsam ?t a h?t?s v?ltozatot.

fermubiteli2.jpg

Alapvet?en ez a forr?z?ssal val? cs?r?tlan?t?st jelenti ? ennyi a k?l?nbs?g. Az eg?sz ubork?n?l a forr?z?s ?ppen roppan?ss? teszi az ubork?t, pontosabban; nem sz?nteti meg a term?szetes ropog?ss?g?t (nem szeretem, ha puha, l?gy a z?lds?g). Rem?ltem, hogy ez hasonl?an m?k?dik a szeletelt, hagym?s, fokhagym?s, kapros ubork?n?l is.

V?letlen?l a neten r?tal?ltam egy szerre, ami ?ppen ebben hivatott seg?teni, ipari m?retekben is haszn?lj?k, garant?ltan nem k?ros: ?Az Eur?pai Uni? szab?lyoz?sa szerint a savany?t?shoz ?ltal?nosan elterjedt klasszikus tims?t a nagy?zemi konzerv?l?sn?l nem szabad haszn?lni. Ez?rt a savany?t?- ?s konzerv?zemek ?tt?rtek a kalcium-klorid haszn?lat?ra. Haszn?lat?val az eltett z?lds?gek, gy?m?lcs?k kem?nyek ?harsog?k? maradnak.? Siker?lt beszereznem, olcs?, egyszer?. El?sz?r m?g kipr?b?ltam egy gyors eltev?sn?l, azt?n k?vetkezett a t?lre val? adag.

N?gy ?vegnyit terveztem, ehhez m?sf?l kil? ubork?t haszn?ltam, k?t fej feh?r hagym?t, 8 gerezd fokhagym?t ?s a szok?sos meggy-, torma- ?s sz?l?levelet (a fagyaszt?b?l).
Siker?lt vennem m?anyag leszor?t?kat is, ?gy biztos?tani lehet, hogy a z?lds?geket mindig ellepje a l?, ez fontos.

Ugyan?gy k?sz?tettem el?, mint a h?t?s v?ltozatn?l, csak a s?s v?zbe belesz?rtam m?g literenk?nt egy csapott mokk?skan?l kalcium-kloridot is. Laz?n lefedve, t?lc?n a konyh?ban hagytam az ?vegeket.

H?rom nap ut?n ? miut?n a l? felforrt, ahogy kell, ki is futott az ?vegb?l ? megk?stoltam a lev?t. Akkor j?, ha m?r ink?bb savany?, mint s?s.

Sz?r?n kereszt?l le?nt?ttem a levet egy l?bosba, felforraltam. Lobog? forr?n vissza?nt?ttem az ?vegekbe, ism?t csak laz?n fedtem le. Ezt este csin?ltam, ?gy reggelre ?ppen kih?lt. Akkor megism?teltem a lesz?r?s, forr?z?s m?veletet, ?s el?bb folpack f?li?val fedtem be az ?vegeket (hogy a sav ne b?ntsa a tet?ket, hiszen t?bbsz?r szoktam haszn?lni), majd szorosan r?tekertem a fed?ket. A m?g nagyobb biztons?g kedv??rt forr?n pokr?cba csomagoltam, vagyis sz?raz dunsztba tettem, am?g kih?ltek.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... https://beck.blog.hu/2019/10/20/a_fer...

sponsored links

Keres?s