2014. a fõzelék éve lesz
sponsored links
Nem vagyok képes megalkotni a saját 2014-es gasztrotrend elõrejelzésemet, de nagyon szívesen olvasgatom másokét. Van aki azt állítja, hogy az eclair (ekler fánk) lesz a menõ desszert (nálam kb. pont egy éve az, de mindegy), sõt az év macaronja (jaj ne!), mások szerint a canelé a tuti befutó. Hogy õszinte legyek, nekem mindegy, mindkettõ jöhet, akár egymás után is, sõt még elkészíteni is hajlandó vagyok bármelyiket. Ebben az egyben nem fogok megváltozni, ígérem. Azt se tudom, hogy a fõzelékek átalakulnak-e idén a háziasszonyok keze alatt és szerelembe esünk-e ezzel a témával újra, de ha Szatmári Feri blogját csak egy kicsit többet olvasgatjuk, nagy bajunk nem lehet - az pedig tuti biztos, hogy mindenki legalább egy "kreatív fõzeléket" készít majd az idén.
Babfõzelék paradicsommal és indiai beütéssel
2014-re csak pár egészen egyszerû dolgora szeretnék jobban odafigyelni, ezeket majdnem minden évben megfogadom és kis lépésekkel haladok is a megvalósításban. Ebben sokat segít az óvodai menza. Néha úgy érek az oviba, hogy még ebédelnek a gyerekek. Most pénteken például sajtos tészta volt az ebéd. Gyakorlailag üres tésztát ettek, abból is a szétfõtt, kihûlt, majd mikróban megmelegített verziót. Ilyenkor gyorsan megfogadom, hogy
- több zöldséget eszünk. Mindegy, hogy már így is viszonylag sok a zöldség, mindig lehet több.
- normális reggeliket készítek. Reggel még én is frissebb vagyok, nekem könnyebb ilyenkor egy kicsit jobban odatenni magam, mint este. Kakaós csigát csak egy héten egyszer, a többi napon változatos, egészséges reggelit eszünk. És télem minden nap egy pohár turmix vagy smoothie.
- nagyobb adag ebédet fõzök, hogy maradjon vacsorára is meleg kaja. Arra nem vagyok berendezkedve, hogy külön meleg vacsit fõzzek, ez a gyenge pontom.
- figyelek a változatosabb gabonafogyasztásra. A rizs, bulgur, kuszkusz, (tészta) bûvkörbõl nehezen lépek ki a mindennapok során, pedig ha van itthon több féle rizs és egyéb gabonafélék, semmibe nem kerül ezeket egy kicsit variálni.
- nem dobok ki ételt. Mndent felhasználok. Legalábbis igyekszem.
Recept
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 cm-es darab gyömbér
2 ek étolaj
1 nagyobb sárgarépa
1 tk õrölt római kömény
1 tk garam masala
2 babérlevél
1 doboz konzerv paradicsom
1/2 kg gyöngybab
1/2 l zöldség alaplé
só,
frissen õrölt fekete bors
Közepes lábosban felhevítem az olajat, rádobom a finomra vágott hagymát, fokhagymát és a reszelt gyömbért. Puhára párolom. Hozzáadom a fûszereket és 2 percig pirítom. A sárgarépát vastagabb szeletekre vágom, a lábosba teszem, majd hozzáadom a babot és a paradicsomot is. Sózom, borsozom. Felöntöm alaplével és lefedem. Közepes lángon kb. 1 órát fõzöm, amíg a bab megpuhul és a fõzelék besûrûsödik. 1/3 részét kiszedem, botmixerrel pürésítem, majd a fõzelékhez keverem - ezzel sûrítve. Tálaláskor a tetejére friss korandert és fekete szezámmagot szórok.