?j keny?r, vagyis bagett az ?j keny?r ?nnep?re - nem kov?szos

2022-08-21

sponsored links


Nem volt sz?nd?kos, hogy pont augusztus 20-ra s?ssek kenyeret, csak az t?rt?nt, hogy v?gre t?bb ?v halogat?s ut?n r?sz?ntam magam, hogy megcsin?ltassam a s?t?ajt?t, ?s azt hittem, a t?k?letes s?t?vel isteni kenyeret fogok s?tni, de - mint tudjuk - nem ez az ?n utam. Sz?val t?m?ren annyi t?rt?nt, hogy m?g febru?rban kicser?ltem egyed?l a gumit?m?t?st az ajt?n, mert nem csuk?dott be, de ezut?n m?g jobban nem csuk?dott be. Mostanra m?r a gombok is megs?r?ltek a ki?raml? forr?s?gt?l, ez?rt nagy nehezen kih?vtam egy szerel?t. Aki azt mondta, hogy az ?n 13 ?ves s?t?mh?z m?r nem gy?rtanak zsan?rt (ami beh?zza az ajt?t), nem tudja megcsin?lni, 12.500 Ft (a kisz?ll?si d?j), k?sz?ni sz?pen, viszl?t. Meg se lep?dtem!

De a kenyeret m?r reggel bekevertem, meg kellett s?tni. Fantasztikus receptet kaptam Ann?t?l, ezen a spanyol nyelv?, angol feliratos vide?n megn?zhet?, ?s megmutatom azt is, hogy siker?lt Ann??:




H?t ilyen nekem is KELL! ?s a vide? alapj?n annyira egyszer?nek t?nt!

Hozz?val?k:

  • 400 g liszt
  • 6 g friss ?leszt? vagy 2 g sz?raz
  • 300-320 g v?z (25-30?C-os)
  • 7 g s?
El?sz?r egy t?lba morzsoljuk az ?leszt?t, r??ntj?k a vizet ?s egy kan?llal elkeverj?k. Amikor felold?dott teljesen, akkor belesz?rjuk a lisztet ?s a s?t ?s ezt is kan?llal ?sszekeverj?k. ?ttessz?k egy kiolajozott ed?nybe, ?s lefedve 12-14 ?r?t pihen a h?t?ben. 

M?snap lisztezett fel?leten kih?zogatjuk 20?25 cm-es t?glalapp?, ?s a hosszabbik oldal?n?l feltekerj?k. Elfelezz?k a derek?n?l, hogy legyen k?t db henger?nk, a v?geit j?l ?sszecsipkedj?k, hogy lez?rjuk. Liszttel megsz?rva pihen ?jabb 1 ?r?t 20-22?C-on. Ha magasabb a h?m?rs?klet, akkor kevesebbet pihen. 

Ha j?l ?rtem a vide?n, akkor 35 perccel ennek a keleszt?snek a v?ge el?tt bekapcsoljuk a s?t?t ?s 250?C-ra felforr?s?tjuk. (Nem tudom, hogy ilyen energia?rak mellett is ragaszkodjunk-e a 35 perces meleg?t?shez, szerintem ha gyorsabban melegszik a s?t?, akkor nem kell. De az is lehet, hogy rosszul ?rtettem, se spanyolul, se angolul nem tudok. Na de majd a nyelvtanul?st is beiktatom valahova, amikor hedonista nyugd?jas ?veimet fogom pergetni.) Egy?tt forr?sodik egy tepsi az alj?ban, amibe majd forr? vizet ?nt?nk, amikor a keny?r beker?l, ?s a vide?n s?t?k? van, de a s?t?lemez is j?, sz?val az is forr?sodik. Ja igen, ?s als? f?t?sre kell ?ll?tani. (Sajnos amikor erre ?ll?tottam a s?t?met, valami?rt nem k?vetkezett be hogy forr?sodjon. Melegedett, de m?r j? ideje csak figyeltem, hogy mi van, de nem ?rte el a 180 fokot se.)

A k?t kis hurk?t ?ttessz?k egy s?t?pap?rra ?s a s?t?pap?r r?videbb oldal?nak a hossz?ra kiegyenes?tj?k, tologatjuk, toszogatjuk, nem tudom hogy ?rjam, finoman el?rj?k, hogy akkora legyen. Amikor megvan, betessz?k a s?t?be (ne felejts?k el a forr? vizet az als? tepsibe), ?s 10 percig s?tj?k als? f?t?ssel, ezut?n als?-f?ls?vel m?g 10-12 percig, att?l f?gg?en, hogy milyen s?t?tre szeretn?nk.


H?t mondhatom, hogy a s?t?m miatt nem siker?lt, de t?bb dolgot elrontottam ?n is, pl. a 6 g ?leszt?t ?n 60 g-nak gondoltam (ilyen ?tv?lt?si tr?kk?ket R?k?val szoktunk el?adni), de szerencs?re csak 30 g ?leszt? volt itthon, viszont azt mind felhaszn?ltam, mert k?s?n j?ttem r?, hogy meg k?ne buknom matekb?l. A sok ?leszt? miatt egy ?ra m?lva m?r ki akart futni a t?szta a h?t?ben a t?lb?l, ?ri?si lyukak voltak benne. Nem tudom, hogy ekkor s?rt?d?tt-e meg a macer?k miatt (h?zogat?s, teker?s, f?lbev?g?s), de ezut?n elt?ntek ezek a gy?ny?r? ?ri?si lyukak, ?s soha t?bbet nem is j?ttek vissza. Persze ?jszaka akartam volna s?tni, amikorra m?r megj?n a leh?l?s, de a t?l gyors kel?s miatt, el?bbre kellett hoznom, ?gy 30 fokra felf?t?tte a lak?st. Nyaf. Ami nem fogy el, azt ledar?lom zsemlemorzs?nak.

K?pzelj?tek, azt olvastam egy cikkben, hogy Nagyv?thy J?nos szerint a j? keny?r ?dombor?, h?jja sem igen l?gy, se kem?ny; s?rga, vagy barna: de nem fekete ?gett; nints elv?lva a? b?lit?l: a? b?li sz?v?s ?s nem elmorzs?lhat?. Ha a? b?lit b?nyomj?k: ism?t mag?t?l felduzzad: ink?bb apr? s?r?, mint igen lyukatsos, j??z?, nem savany? t?bb napok m?lva is; a? tejet feliszsza, mint a? szivats, vagy spongyia: ha a? fenek?t meg?tik ?k?llel, az eg?sz keny?r egyar?nt megrend?l ?s dobog?. Na sz?val akkor az ?n kenyerem t?k?letes lett ?!

Napi cukinak meg n?zegess?nk vizes Amyt, ?gyis mindennap esni fog mostan?ban. Itt m?g nem vizes, csak ellen?rzi, hogy minden napk?zist?rs rendesen f?rdik-e:

Itt m?r rendet tett, de k?zben kicsit vizes lett ? is. Annyira cukik ezzel a vizes bund?val, olyan kis szerencs?tlenek, persze kiv?ve Amyt:


Egy m?sik alkalommal:


?s ilyet is tud:


Ezt csin?ltam volna ?n is legsz?vesebben, amikor ez a t?k egyszer? keny?r nem siker?lt. J?, ok?, nem ord?tottam, de mentem f?rdeni (zuhanyozni). Am?gy Amy se kiab?l, hanem csak a jutifalit kapja el ?ppen. 

Nem baj, lesz ?jabb pr?ba!

Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2022/08/uj-ke...

sponsored links

Keres?s