~ HABOS RIBIZLI PITE ~
sponsored links
Hétvégén egy horgásztanyán voltunk látogatóba, ahol volt néhány elárvult ribizli bokor. Kicsit megdézsmáltam. Teleszedtem egy félbevágott ásványvizes palack alját. Még tavaly eltettem ezt a pite receptet, ha netán ribizlihez jutok, feltétlen megsütöm majd. Most kapóra jött a receptje, úgy hogy elõhúztam a fiók mélyérõl. Zsuzsi, köszönöm a friss ribizlit, nagyon finom süti sült belõle... Viszont fontosnak tartom megemlíteni, hogy azért van benne csak 1 csésze ribizli, mert én egy kicsit többet tettem bele, és az azért nem annyira jó, mert sülés közben a ribizli levet ereszt és ahogy hûl a sütemény, úgy engedi ki magából a nedvességét. Így egy kissé eláztatta a ropogós tésztát maga alatt. Egy csészével pont jó lesz...
Hozzávalók a tésztához: 150 gr. liszt, 50 gr. cukor, 1 csipet só, 80 gr. hideg vaj, 2 tojás sárgája. Krém: 1/2 l tej, 1,5 csomag vaníliás puding por, 1 tojás sárgája, 3 kanál cukor, 1 kiskanál vanília esszencia. Hab: 3 tojás fehérje, 60 gr cukor, 2 kanálétkezési keményítõ, 1 csipet só. Gyümölcs: 1 csésze szemezett ribizli, 1 kanál étkezési keményítõ, 2 kanál cukor.
A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk és betesszük a mélyhûtõbe 20 percre.Amíg a tészta hûl, addig elkészítjük a krémet. A tejet lábosba töltjük, egy keveset félre teszünk belõle, és ebben elkeverjük a pudingport, a tojás sárgáját, a cukrot és a vaníliát. Mikor a tej felforrt,állandó kevergetés közben hozzáfolyatjuk a pudingporos tejet és addig fõzzük, amíg sûrû krém nem lesz belõle. Ha elkészült, félre húzzuk és letakarjuk, hogy ne bõrösödjön meg a teteje. A lehûlt tésztát lisztezett alapon kerekre kinyújtjuk és egy vajazott-lisztezett kerek pitesütõ tálba tesszük, majd széleit levágjuk. A tésztát villával megszurkáljuk, tetejére kerámiagyöngyöt, ennek híján szárazbabot szórunk nehezékként.
Elõmelegített sütõben, 175 °C-fokon 15 perc alatt elõsütjük benne a tésztát. Sütés után a kissé lehûlt tésztára rákenjük a pudingkrémet, majd megszórjuk a keményítõvel és a cukorral átkevert ribizlit.
A megmarad három tojásfehérjét kemény habbá felverjük a cukorral és a keményítõvel. A tojáshabot a süteményre kenjük.
A süteményt visszatesszük a sütõbe sülni kb. 15-20 percre. Mikor megsült, kihûtjük és langyosan tálaljuk. Finoman krémes és ropogós sütemény, a ribizli fanyar ízével.